Gå til sidens hovedinnhold

19 nye smittede: – Bekymringsfullt

19 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. 18 av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens smitteveien er ukjent for den siste som nå er smittet.

– Dagens smittetall er det høyeste på nesten tre uker, og det tredje høyeste tallet som er påvist for en enkeltdag i desember. Heldigvis er antallet smittede med ukjent smittevei lavt, men det er bekymringsfullt at antallet smittede ligger såpass høyt, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune i en pressemelding.

Det er bare noen få dager til det er ti måneder siden koronaviruset ble påvist i Drammen første gang, og nå er det passert 2.000 smittetilfeller. Smittevernoverlegen er forberedt på at det kommer en del nye tilfeller i dagene som kommer.

– Med såpass høye smittetall flere dager på rad, må vi regne med at det kommer en del nye tilfeller de neste dagene. Det er nå fremover vi også vil se resultatet av at en del er blitt smittet i forbindelse med juleselskaper. Vi krysser selvfølgelig fingrene for at det blir så få smittetilfeller som mulig etter at mange har vært samlet i litt større grupper i jula.

Husk disse fem reglene

Antall smittede de siste 14 dagene ligger i dag på 172 tilfeller. Dette er det høyeste tallet på over to uker.

Smittevernoverlegen gjentar oppfordringen til alle innbyggerne i Drammen kommune om å være bevisst på smittesituasjonen og være litt ekstra forsiktige i forbindelse med årets nyttårsfeiring.

– De samme reglene som har vært formidlet rundt julefeiringen, gjelder også for nyttårsfeiringen, sier Sagberg.

Han ber alle som skal delta i nyttårsselskaper i morgen kveld sammen med andre enn dem man bor sammen med, om å huske disse fem reglene:

  • Hold minst én – aller helst to – meters avstand til alle du ikke bor sammen med.
  • Vask hendene grundig og ofte.
  • Host eller nys i et papirtørkle eller albuekroken.
  • Dersom du skal i nyttårsselskap med inntil ti personer utenfor din egen husstand, så begrens kontakt med andre personer så mye som mulig i forkant av selskapet.
  • Dropp nyttårsselskapet hvis du har luftveissymptomer og sørg for å få tatt en koronatest istedenfor.

– Disse fem reglene gjelder alle som skal delta i nyttårsselskap med personer utenfor egen husstand. Om det er én, fem eller ti personer utenfor egen husstand du skal feire med, spiller ingen rolle. Feirer du med andre i morgen kveld enn dem du bor sammen med, så gjelder disse reglene. Det innebærer en risiko å møte andre, og så stiger naturlig nok risikoen for smitte der det er mange til stede, sier smittevernoverlegen.

Siden begynnelsen av mars har 2004 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 33 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Kommentarer til denne saken