Fjoråret var det svakeste året for nye boliger siden finanskrisen, opplyser Boligprodusentenes Forening.

Igangsettingen i første halvår var på samme nivå som i 2021, men falt i andre halvår. Nedgangen var stor for leiligheter i slutten av året. Mange prosjekter er lagt på is eller kansellert, og man ser dessverre oppsigelser og permitteringer i bransjen, melder foreningen.

– Salget har vært fallende i hele 2022, og for første gang siden finanskrisen ble det solgt færre enn 20.000 boenheter, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim.

Boligåret har vært preget av stor usikkerhet. Ifølge Boligprodusentenes Forening har mange negative faktorer påvirket markedet samtidig: økte byggekostnader, høyere rente, inflasjon, redusert kjøpekraft, energipriser, krig i Ukraina og ettervirkninger av koronapandemien. I tillegg mener foreningen at langdryge plan- og byggesaksprosesser i kommunene har økt byggekostnadene og bremset mange prosjekter.

Administrerende direktør Hiim er bekymret for boligforsyningen i hele landet.

– En spesiell utfordring ser vi for Oslo og Akershus, hvor det ble solgt 3.077 færre boenheter i 2022 enn i 2021. Dette er en nedgang på hele 35 prosent, skriver foreningen.

Nå ber Boligprodusentenes Forening blant annet om at Norges Bank ikke setter opp renta ytterligere.