Gå til sidens hovedinnhold

37 nye korona-tilfeller: – Smittekurven peker bratt oppover

37 personer bosatt i Drammen kommune har i løpet av det siste døgnet fått påvist koronasmitte. 32 av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. Smitteveien er foreløpig ukjent for fire personer, mens den siste har fått påvist smitte etter reise i utlandet.

Det er fortsatt en del smitte i yngre aldersgrupper, og flere av skolene i Drammen kommune berøres også av smittetilfellene som rapporteres i dag. Både ved Øren skole, Fjell skole, Gulskogen skole, Marienlyst skole, Drammen videregående skole og Åssiden videregående skole er det påvist smitte som fører til karantene for elever og lærere. Ved Solhagen Rudolf Steiner barnehage er det også påvist ett smittetilfelle og karantene er iverksatt.

I forbindelse med alle disse smittetilfellene iverksettes ordinære karantenetiltak etter metoden som brukes ved forsterket TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene).

– Nærkontaktene skal i utgangspunktet være i karantene i ti døgn, og denne tiden regnes fra tidspunktet de sist var i kontakt med den smittede personen. Både barn og voksne i karantene må bestille tid til koronatesting. De bør testes ved starten av karantene, og så bør de teste seg på nytt rundt dag sju av karantenetiden. Dersom en test tatt på dag sju eller senere ikke påviser smitte, vil karantenen opphøre, selv om det ikke har gått ti dager, sier kommuneoverlege John David Johannessen i en pressemelding.

Må trolig langt ut i påsken før man ser en endring

Alle husstandsmedlemmer av nærkontakter til smittede personer, skal i såkalt ventekarantene. Denne ventekarantene varer fram til nærkontakten har testet seg og fått negativt svar på koronaprøven. Dersom koronaprøven er positiv og nærkontakten er smittet, blir husstandsmedlemmene nærkontakter av en smittet person og må følge ordinært testløp og gå i ordinær karantene.

- Smittekurvene fortsetter som de siste dagene. De peker bratt oppover, og vi ser foreløpig ikke noen knekk i denne utviklingen. Nå er det iverksatt strenge restriksjoner, og vi forventer at disse vil gi effekt på smittespredningen. Men det vil nok fortsatt gå en stund, og muligens må vi langt ut i påsken før vi ser en reell endring i denne utviklingen, sier kommuneoverlegen.

Selv om det gjøres en stor jobb med å kartlegge de smittede personenes nærkontakter og sette dem i karantene for å bryte smittekjeder, minner kommuneoverlegen om at det også er tilfeller med ukjent smittevei. Dette betyr at det er smitte i kommunen som smittesporerne ikke har oversikt over. Dermed må alle også ta innover seg at det er en risiko for å bli smittet, selv om man ikke blir kontaktet og får beskjed om at man er nærkontakt av en smittet person.

- Den beste måten å beskytte seg selv på nå, er å følge anbefalingene om å holde god avstand til hverandre. Og nå snakker vi altså ikke bare om én meter avstand lenger, men anbefalingen er to meter. Det er forståelig at det kan være utfordrende i noen situasjoner, men det er altså svært viktig at man klarer å holde tilstrekkelig avstand. I tillegg er det viktig at alle begrenser hvor mange man har sosial kontakt med. Det er også forståelig at man ønsker kontakt med familie og venner, men dette er dessverre ikke tiden for å være så sosial som man ønsker. Det er ikke noe hyggelig å unngå dem man gjerne ønsker å bruke tid sammen med, men det er helt nødvendig, slik situasjonen er nå, sier Johannessen.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 2947 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Kommentarer til denne saken