Torsdag ettermiddag ble det bestemt at store deler av Norge skulle gå i en slags «lock down», altså stenges ned, som en del av bekjempingen mot korona-viruset som herjer.

Det får konsekvenser for mange når arbeidsplasser, skoler og barnehager stenger, men det har allerede vært konsekvenser for hundrevis – og kanskje tusenvis – av nordmenn i karantene.

Og det var sistnevnte Tone Hølen Halvorsen fra Tangen tenkte på tidligere denne uka, da mange allerede var i karantene. Hun er en av mange nordmenn som nå har tilbudt seg å hjelpe de som sitter i karantene med å blant annet handle inn mat.

«Trenger noen av dere i karantene hjelp til f.eks. handle/levere varer? Stiller meg til disposisjon gratis, bare send meg en melding», la Halvorsen ut under en av Svelvikspostens saker på Facebook, torsdag kveld.

Jobber med å finne praktisk løsning

Fredag morgen forteller Halvorsen at hun hørte det ble oppfordret til dugnad og hjelpe hverandre på Erna Solberg og Bent Høies pressekonferanse.

– Jeg skrev på Svelviksportalen for noen dager siden også, da var det ikke en sånn krise. Jeg tenkte at det kanskje kunne være noen som er alene eller ikke har så mange rundt seg som de kan eller vil spørre. Så da tenkte jeg at det går an å si fra, forteller Halvorsen til Svelviksposten.

Hun har allerede fått en henvendelse fra noen som trenger hjelp. I tillegg skulle hun fredag kjøre datteren og en venninne til skolen de går på, sånn at de fikk hentet skolebøkene sine.

Nå har Halvorsen tilbudt hjelp til de som trenger det, og jobber nå med å finne en praktisk løsning.

– Jeg må kanskje ta noen forholdsregler på det, jeg vet ikke helt enda hvordan jeg skal ordne det praktiske med å få handlet. Jeg kan jo ikke bare ta med folks kort og handle så de må levere fra seg koder og sånt, det vil jeg ikke.

Hun håper det kan løses praktisk, kanskje ved at mange kjøpmenn i lille Svelvik kjenner kundene sine.

– Jeg skal høre med Kiwi-butikkene, Rema og Extra hvordan vi kan løse det hvis flere trenger hjelp.

– Hvor var du da Norge ble stengt?

12. mars 2020 vil trolig stå som en dag i historiebøkene i mange, mange år framover. Trolig er avgjørelsen om å stenge Norge en av de mest alvorlige avgjørelsene som er tatt i fredstid. Og det vil nok bli snakket mye om.

– Hvor var du da Norge ble stengt, spør Halvorsen retorisk.

– Det er ganske rart. Veldig spesielt egentlig. Det er veldig lett å være etterpåklok om hva man kunne ha gjort, men det har vært mange epidemier tidligere, så det er på sin plass å stille noen spørsmål. Når det blir så drastiske tiltak som nå, så er det en tankevekker.

Hun mener man bør droppe det negative fokuset mange har, og heller være med på å løse problemet.

– Jo fortere vi gjør det og jo flere som gjør det, så kommer viruset til å bremse mye mer og vi vil ha bedre tid til å få på plass vaksiner og slike ting.

– Roer ikke gemyttene av å kalle folk idioter

– Tror du det var riktig løsning at alt skulle stoppes?

– Jeg vet ikke alt myndighetene vet, men jeg tviler på at de hadde gjort dette hvis det ikke var nødvendig. Det kommer til å koste vanvittig med penger, og jeg tror ringvirkningene av disse handlingene er så enorme at folk ikke forstår det. På den ene siden skjønner jeg at man har ventet til man virkelig måtte, men på den andre siden, hadde vi gjort dette for en uke eller halvannen siden, så hadde vi kanskje ikke trengt å være så lenge i denne situasjonen som vi må nå.

Når situasjonen er som den er, har Halvorsen en oppfordring til folket rundt om i landet.

– Jeg blir oppgitt av kommentarer rundt hamstringen til folk, som «kjøp flere kondomer, så slipper vi sånne idioter» og slikt. Det er det siste vi trenger. Det hjelper ikke holdningen for å få alt under kontroll. Vi roer ikke gemyttene ved å kalle folk idioter.

Halvorsen ber folk om å gå i seg selv og tenke «Hva kan jeg hjelpe med, hva kan jeg gjøre?".

– En handletur for andre koster lite. Folk må begynne å tenke, vi trenger ikke mer storm i glasset. Det er noe med det å prøve å være fornuftig, ta vare på hverandre og følge de reglene som er satt. Det tror jeg er det viktigste nå.

Vil vurdere hjemlevering

Da Svelviksposten snakket med Halvorsen fredag kveld, kunne hun fortelle at hun allerede hadde vært på sin første handletur. Rema 1000 Svelvik var behjelpelige med betalingsløsning, og Halvorsen fikk levert litt dagligvarer.

– Dette er helt gratis. Jeg tar heller ikke mot kort eller pinkoder, Vipps er gull, skriver hun i en melding til Svelviksposten.

Kjøpmann ved Rema 1000, Frode Dølmo, forteller at de kanskje kommer til å ta opp hjemlevering til vurdering etter hvert. Da Halvorsen kom i butikken på fredag, var kjøpmannen raskt ute med en løsning.

– Vi prøvde bare å få ordnet en betalingsløsning foreløpig, hun hadde ikke lyst til å gå rundt med så mye penger om gangen. Da ble det gode, gamle Vipps mellom oss, og så betaler jeg. Vi har ikke løsning for hjemlevering i dag, men vi må vurdere det eventuelt. Hvis det er veldig mange i karantene og ikke mange i butikk, har vi antakelig kapasitet til det, sier Dølmo.