Ap om NSBs nye navn: – Galskapen vil ingen ende ta

Konsernsjef Geir Isaksen i NSB presenterte det nye navnet tirsdag.

Konsernsjef Geir Isaksen i NSB presenterte det nye navnet tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SV, Ap og Sp er sterkt kritiske til at NSB og Nettbuss bytter navn til Vy. Ap frykter millionsløsing til «såkalt merkevarebygging».

DEL

(Drammens Tidende) – Galskapen vil ingen ende ta, sier transportpolitisk talsperson i Ap, Sverre Myrli til nyheten om navnebyttet.

– Nå skal det sløses vekk enda flere millioner på utforming av nye logoer og såkalt merkevarebygging og sikkert enda flere direktørstillinger. Dette er feil bruk av ressurser, fortsetter han.

SV-leder Audun Lysbakken hevder direktørene i NSB frivillig gitt fra seg sin største fordel, sin historie og sin tilknytning til fellesskapet.

– Regjeringens jernbanereform har gitt oss er flere direktører og nye, fjollete navn, sier han.

Han varsler at partiet – når det kommer til makten – vil samle bane og tog i et felles selskap. Det skal ha et skikkelig navn, for eksempel NSB, varsler Lysbakken.

– Trist

– Dette er en trist dag for jernbanen og for hele Norge, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik

– Jeg har forståelse for at NSB ønsker å vise at de er nyskapende og moderne når regjeringen nå har lagt opp til omfattende konkurranseutsetting på norsk jernbane, men jeg tror de har valgt helt feil strategi, fortsetter han.

Gjelsvik vil be samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) redegjøre for navnebyttet i Stortinget.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes lurer på hvor mye navnebyttet koster:

«Skal man gråte eller le? Og hvor mye koster dette meningsløse navneskiftet oss?», spør han.

Slakt fra Språkrådet

Heller ikke Språkrådet er særlig imponert over det nye navnet «Vy». Til VG sier Språkrådet-direktør Åse Wetås, som bor i Drammen, at navnevalget får slakt:

– Dette er ikke et valg vi synes er noe bra, sier hun til avisen.

Hun forteller at rådet anbefalte NSB å beholde NSB som navn.

– Vårt primære ønske og vårt råd direkte til NSB var å beholde NSB. Det er en del av den norske kulturarven, det er et godt innarbeidet navn og kundene vet hva det står for. Det har vært vårt beste råd, sier Wetås til VG.

Konserndirektør Geir Isaksen i NSB (nå altså Vy) kaller dialogen de har hatt med Språkrådet om navnet for interessant, og svarer på kritikken slik:

– De har sine retningslinjer og vi har en annen innretning enn språkrådet. Vi måtte bare anerkjenne at vi var uenige, sier Isaksen til VG.

Artikkeltags