(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Dagbladet melder om smittetilfellet lørdag ettermiddag.

Kort tid etter skriver kommunen i en pressemelding at den aktuelle personen var om bord på den første av de to seilasene med Hurtigruta, der det har vært koronasmitte.

Det aktuelle skipet var i havn i Tromsø 24. juli, og kommuneoverlege John David Johannessen sier til Drammens Tidende at vedkommende reiste til Drammen kort tid etter. Kommunen fikk vite om smitten på søndag.

Hadde symptomer

Den smittede hadde korona-symptomer allerede ved testing, ifølge kommunen, og vedkommende er nå i isolat hjemme.

De to siste døgnene før symptomer oppstår regnes som perioden hvor man kan være smitteførende uten å være klar over at man er i ferd med å bli syk, skriver kommunen i pressemeldingen.

– Personen fikk først vite om eksponeringen for smitte i ettertid og har levd helt som normalt. Under utspørringen i etterkant har det imidlertid kommet fram at mannen har hatt få nærkontakter, sier Johannessen til Drammens Tidende.

– Vi synes det er et godt tegn, tilføyer han.

Tre i karantene på sykehuset

– Vi har allerede kontaktet de personene som den smittede har fortalt om nærkontakt med, sier han.

I pressemeldingen heter det at den smittede har hatt en kortvarig poliklinisk behandling på Drammen sykehus.

Drammen sykehus er varslet, og ifølge kommunen følger de opp etter interne rutiner. Vestre Viken HF skriver i en pressemelding at tre ansatte er satt i karantene etter å ha vært i kontakt med pasienten. Disse testes for koronasmitte.

«Ingen av disse ansatte har symptomer», heter det Vestre Vikens pressemelding der det også står at ingen andre pasienter har vært i nærkontakt med den smittede personen.

Vestre Viken ønsker ikke å kommentere hvilken avdeling den smittede har vært på da avisa ringer. Det samme gjelder tidspunktet for behandlingen.

208 tilfeller

Kommuneoverlege John David Johannessen sier at Drammen kommune også følger opp de andre 12 som har vært på de to Hurtigruten-seilasene, og at kommunikasjonen med sykehuset er god.

– Vi føler vi har kontroll på saken, sier Johannessen.

Det er nå totalt påvist 208 tilfeller av koronasmitte i Drammen.

Johannessen opplyser at kommunen har landet på at alle som har vært på Hurtigruta skal testes. Ikke alle testene er gjennomført per søndag ettermiddag.

Drammen kommune skriver at de går ut med opplysningene søndag i dialog med FHI og Drammen sykehus.

– Oppfølgingen av disse reisende er viktig. Men det er også viktig å minne om at de grunnleggende smittevernrådene må følges i vår egen kommune. Vi vet nå at en person har vært smittet, og har levd som normalt. Ved å praktisere riktig avstand og god hygiene har vi gode muligheter til å hindre at smitte sprer seg, avslutter kommuneoverlegen.