Ellen Tella kom til Svelvik fra Eritrea i november i fjor med sine to barn på ti og fem år. Siden den tid har hun begynt å lære norsk på introduksjonssenteret i Drammen. Nå håper hun at hun kan få en fast flyktningguide, slik hun kan få øvet på norsken sin.

– Jeg kjenner ikke så mange i Svelvik, og når jeg ikke snakker språket er det vanskelig å bli kjent med flere, forteller Ellen.

Flyktningguide er et nasjonalt konsept fra Røde Kors, som i juni startes opp i Svelvik.

 

Trenger flere frivillige

Daglig leder i Frivilligsentralen, Heidi Hansen, forteller at Frivilligsentralen Svelvik og Røde Kors Svelvik de siste to årene har snakket om å starte et flyktningguide-program her.

På årets frivilligbørs ble det endelig laget en avtale. Senere har de koblet på Kirken og Nav i samarbeidet.

3. juni 19.00 holdes et infomøte på Røde Kors-huset for dem som kunne tenke seg å bli flyktningguide.

– Det er vedtatt av politikerne at vi skal ta imot fem flyktninger i år, og vi ønsker å ha tilgjengelige flyktningguider til de nye flyktningene kommer, forteller Hansen. Derfor trenger de flere guider som ønsker å engasjere seg i integreringen i Svelvik.

– Vi tror det er mange som ønsker å engasjere seg, men som ikke vet hvordan de skal bidra, forteller diakon Ingeborg Danbolt Drange.

Flyktningene får utdelt en flyktningguide fra Svelvik som snakker språket, og som ønsker å ha en fritidsaktivitet med mening. Minst to ganger i måneden finner flyktningen og guiden på noe sosialt sammen.

Ifølge Ingeborg Danboldt Drange kan aktivitetene være like så bra for guidene som for flyktningene.

– Erfaringene fra andre steder som har flyktningguide er at det for mange er starten på et varig vennskap. Det er flere barn i Svelvik som sier at de har fått nye «besteforeldre» gjennom møter mellom frivillige og flyktninger.

 

Arbeidet på hver sin kant

Svelvik har allerede flere initiativ som hjelper flyktninger med å integrere seg i Svelvik-samfunnet. Det finnes leksehjelp både for barn i Kirkestua og voksne på Frivilligsentralen, vennskapsmiddager og internasjonal kafé på Røde Kors-huset.

– Røde Kors, kirken og Frivilligsentralen har drevet flyktningarbeid på hver sin kant, men nå tror vi det vil være produktivt å samle kreftene, slik vi kan gi bedre oppfølging, både til de frivillige og flyktningene, forteller Heidi Hansen.

– Noen engasjerte frivillige gjør mye flyktningarbeid i dag, men kan lett slite seg ut. Det er viktig at vi skaper en ramme rundt de frivillige, slik de får en helt annen oppfølging enn de har hatt til nå, legger hun til.