Da Kine Wold (40) kom til Svelvik Produkter hadde hun ingen tanker om fremtiden. Så opplevde hun hva hjertevarme og trygghet kan gjøre med livet.

Et arbeidssted med hjertevarme og trygghet. Ordene kommer fra Kine Wold som gjennom NAV er på Arbeidsforberedende tiltak hos Svelvik Produkter AS. Et arbeidssted hvor folk trives. Det bekrefter tilstedeværelsen på hele 97,5 % blant ansatte og brukere i 2016.

Bedriften Svelvik Produkter AS (SP) er heleid av Svelvik kommune og hvor 62 personer er tilknyttet bedriften med 12 ordinært ansatte, 20 VTA ansatte (varig tilrettelagt arbeid), 25 AFT (arbeidsforberedende tiltak) eller attføringsdeltakere og i tillegg har bedriften 5 praksisplasser.

Kine Wold (40) fikk tilbud om AFT hos Svelvik Produkter AS for fire måneder siden. Kine er utdannet helsesekretær, men ansvaret ble for tungt å bære og hun fikk derfor problemer både psykisk og sosialt.

– Allerede på min første dag her hos SP fikk jeg en utrolig god og positiv følelse. Mottakelsen var god og jeg så bare smil, dette ga meg en følelse av trygghet og oppmuntring, forteller Kine. Mitt liv har ikke vært noen dans på roser. Spesielt de siste årene har vært sterkt preget av mye sorg og savn, sier hun.

– Da jeg kom hit hadde jeg ingen spesielle tanker om fremtiden, men møtet med de fantastiske menneskene jeg møtte her har gitt meg troen tilbake. Her møtte jeg hjertevarme og hjerterom, trygghet i en utrygg hverdag. Gjennom gode samtaler fikk jeg oppmuntring, aksept og anerkjennelse. Jeg følte at jeg kom til et sted hvor jeg kunne være meg selv, akkurat som man er, med alle mine feil og mangler, uten at det står i fokus, men i stedet ble jeg løftet og verdiene i ens liv blir sett, forteller Kine.

– Jeg hadde et liv som ikke fikk god nok næring til å vokse og bli sterk, sier Kine. Jeg følte meg som en vissen plante, helt til nå. Følelsen av at noen tror på deg og dine evner, gir rom for utfoldelse. Planta har begynt å få litt næring og jeg kjenner på hvordan det er å bli litt mer i live, forteller Kine, som legger til at hun ennå har et godt stykke igjen å gå, men at hun føler å ha fått mer energi og motivasjon til å fortsette.

– Det er takket være både deltakere og ikke minst de fantastiske veilederne her.

Man føler seg verdifull, sier Kine Wold, som i dag har fått praksisplass hos ”For smakens skyld”, etter først å ha jobbet på kantina ved SP.

Terje Haugland (44) har vært hos Svelvik Produkter i 25 år, og jobber som VTA-ansatt.

– Jeg stortrives med jobben og synes det er en flott arbeidsplass. Her er alle venner og vi har et godt miljø. I dag har vi store fine og lyse lokaler, det er slått inn mange spikre i veggene her siden jeg begynte, for å si det sånn, ler han.

Terje er den som kommer først på morgen, sier arbeidsleder Gunn Beate Rulnes, da sørger han for at alle lys blir tent og at lokalene er klare til bruk. Terje er en glad og positiv kar som sjelden sier nei til en jobb, forteller hun.

– Jeg har egen leilighet, men besøker foreldrene mine, som også bor her i Svelvik, hver helg, sier Terje. Det blir ikke så mye trim om dagen, men det hender jeg tar meg en spasertur. Jeg ingen spesiell hobby, men jeg elsker å følge med på snooker når det vises på TV. Jeg har til og med vært i Sheffield for å følge med på en snooker-turnering der forteller Terje.

 

Camilla Wessel og Benedicte Holtan står ved transportbåndet og pakker ned frukt og grønt som skal ut til kundene. Det er Jobbfrukt.no, en del av Svelvik Produkter AS, som har leveranser med frukt til bedrifter eller privatpersoner i nærområdene. Bedriften har egne biler som sørger for leveransen. I dag er det 177 kunder som får levert på døra fra Jobbfrukt.no

Vi treffer daglig leder av Svelvik Produkter AS, Gunnar Helgerud, i full sving på sitt kontor, med god utsikt over sundet og ferja. I 2016 oppnådde bedrifte et driftsoverskudd på 176 000 kroner etter en omsetning på 11,2 millioner kroner (i dag omsettes det for 13 millioner). Bedriften får støtte med 190 000 kroner/år per arbeidsplass som fordeler seg med 80 % fra NAV og 20 % fra Svelvik kommune. Tallene fra 2016 viser støtte til 17 VTA plasser fra kommunen, med 38 600 kroner per plass, som totalt utgjorde 657 000 kroner. Det var 20 VTA ansatte som utgjorde de 17 finansierte plassene.

– Vi mener at bedriften også er lønnsom for kommunen, sier Gunnar Helgerud. Til tross for den kommunale «#8221;utgiften»#8221; på litt over 657 000 kroner i året, er 12 ordinære arbeidsplasser betydelig for kommunen. NAV kjøper årlig tjenester for totalt 7,4 millioner og for 2017 omsatte vi for drøyt 12 millioner kroner, forteller Helgerud.