(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Natt til mandag passerte et nedbørområde Drammen. Det var store lokale forskjeller, hvor noen fikk ganske mye regn, mens andre lite, forteller vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

– Det var målestasjonen ved sykehuset som målte mest nedbør i Drammen. Den viste at det kom 15,9 millimeter nedbør i løpet av natten. Stasjonen som målte minst nedbør var den ved Bangeløkka, hvor det kom 9,7 millimeter, sier han til Drammens Tidende.

Meteorologisk institutt har for tiden ute et farevarsel på gult nivå for skogbrannfare. Torsdag skrev skogbrannhelikoptertjenesten på Twitter at DSB øker beredskapen med to helikoptre i ekstra beredskapfra og med 29. juli og tre helikoptre fra og med 30. juli til og med 1. august. Dette kommer i tillegg til det faste skogbrannhelikopteret på Torp. Farevarselet som er ute nå gjelder for Østlandet og deler av Agder og varte i utgangspunktet ut mandagen.

Da Drammens Tidende snakket med Haga mandag morgen fortalte han at de vurderte om regnet som kom i natt var nok til å avslutte farevarselet eller om det skulle forlenges med ytterligere ett døgn.

– Når det er så tørt som nå burde det nok ha kommet mer for at det skal trekke nok ned i bunnen. Tirsdag kommer imidlertid et nytt nedbørområde, og når det kommer ser det ut til at faren vil være over, sier han.

Klokka 12 melder Meteorologisk Institutt at det fremdeles er lokal skogbrannfare. Farevarselet er dermed utvidet til å gjelde ut tirsdag denne uka.

– Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, heter det på yr.no.

Mer regn i vente

Det er muligheter for regnbyger også mandag ettermiddag. Meteorologen opplyser at det kan være torden i bygene.

– En bør kanskje være oppmerksom på dette dersom man har tenkt seg ut på tur eller skal ut i båten, sier han.

Om nedbørområdet som er ventet tirsdag, forteller Haga at det kan komme rundt ti millimeter regn fra ettermiddagen av og fram til utpå natten.

– Det blir mer jevn nedbør enn det som kom natt til mandag, med omtrent samme intensitet, sier han.

Både onsdagen og torsdagen vil få perioder med sol og temperaturer over 20 grader. Meteorologen forteller at det vil bli innslag av regn også disse dagene.

– Til helgen er det imidlertid tegn på at luftmassene skal stabilisere seg med liten bygefare og lengre perioder med sol. Da blir det temperaturer rundt 20 grader, sier Haga.