Første koronatilfelle på åtte uker i kommunen: Smittet på utenlandsreise i «grønt» område

DEL

En person bosatt i Drammen kommune har det siste døgnet fått påvist koronaviruset. Det opplyser kommunen i en pressemelding, tirsdag.

Vedkommende har vært på utenlandsreise i et «grønt» område, og smitteopprinnelse tilskrives denne reisen. Det er et begrenset antall nærkontakter, og kommunens smittesporingsteam skal ifølge kommunen ha oversikt over situasjonen.

– Først og fremst er jeg takknemlig for at denne personen lot seg teste, slik at smitten ble påvist og tiltak for å hindre videre smitte kan iverksettes, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

– La deg teste

I pressemeldingen skriver kommunen at Folkehelseinstituttet (FHI) har informert om at de kan forvente tilfeller av nye tilfeller av koronasmitte når reisende kommer hjem, og når det kommer tilreisende til kommunen.

Reiser i «grønne» områder betyr lavere risiko for smitte enn «røde» områder, men risiko er de fleste steder betydelig høyere enn her hjemme. I Drammen var det 0 påviste tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, mens flere «grønne» områder i andre land ligger rundt grensa til «rødt» på 20 tilfeller per 100.000 innbyggere.

– Har du vært på reise, er den klare anbefalingen å la deg teste selv ved milde tegn til koronasykdom. Det gjelder tegn som feber, hoste, tungpust, nedsatt luste- og/eller smakssans, muskelverk, slapphet, hodepine, og noen ganger er også sår hals, rennende eller tett nese eller nysing tegn på koronasykdom. Det er viktig å ha lav terskel for testing etter en reise, sier Johannessen.

Selv om dette er første påviste tilfelle på åtte uker, er det urealistisk å tro at vi har vært helt fri for smitte i denne perioden, mener Johannessen.

– Med kjente tilfeller i mange kommuner rundt Oslo, må det anses som tilfeldig at vi ikke har fått noen påviste tilfeller i Drammen. Vi må følge smittevernrådene som om det var smittespredning i vårt område til enhver tid, da vil den smitten som er her spres i minst mulig grad, sier han.

Det er nå registrert totalt 207 tilfeller av koronasmitte i Drammen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken