(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Politiet rykket natt til lørdag ut til togstasjonen i Drammen etter at de hadde fått melding om en utagerende person på Bergenstoget.

– Vedkommende, en mann fra Oslo i midten av 30-årene, hadde blitt kastet av toget i Drammen der vi hentet ham. På togturen hadde han gått til angrep på konduktøren og både slått og sparket ham. I hånden hadde han en ølboks som han også slo konduktøren i hodet med, sier operasjonsleder i politiet Sørøst, Jan Kristian Johnsrud.

– Gode rutiner

Kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, ønsker ikke kommentere saken konkret fordi politiet er involvert. På generelt grunnlag sier han at slike hendelser oppstår fra tid til annen, og at de har gode rutiner for det.

– Våre konduktører får oppfølging av både leder og av bedriftshelsetjeneste hvis de føler for det. Vi har gode rutiner for å følge opp vårt personale, hvis de har vært utsatt for fysisk eller psykisk vold, sier Lundeby til Drammens Tidende.

Å være forberedt på at slike hendelser kan skje, og hva man bør gjøre, er også en del av utdannelsen til konduktører.

Ufin mot passasjerer

Johnsrud fra politiet forteller at passasjerene fort ble klar over mannen på toget og flere av passasjerene flyttet seg over i en annen vogn.

– Han skal ha vært til sjenanse og ufin mot andre passasjerer. Vanligvis så bruker slike situasjoner å løse seg greit ved at vedkommende får sitte alene i en vogn, men ikke denne gangen, sier Johnsrud.

– Alvorlig

Han opplyser om at mannen skal ha vært svært beruset og kranglete.

– Å slå og sparke en konduktør er vold mot offentlig tjenestemenn og det ser vi alvorlig på. Å slå og sparke en person er alvorlig nok det, men offentlige tjenestemenn har et ekstra vern og kan i utgangspunktet gi fengselsstraff. Vi får se hva det ender opp med her, sier Johnsrud.

Det var ikke bare ufin oppførsel mot andre passasjerer og vold mot en tjenestemann den berusede togpassasjeren må svare for.

– Da han gikk av toget knuste han en rute, sier Johnsrud.

Mannen ble pågrepet og sitter i arresten.

– Det blir et avhør av ham i løpet av dagen, sier han.