Forrige lørdag fortalte Svelviksposten om Tone Hølen Halvorsen som tilbød dem som sitter hjemme, og av ulike grunner ikke kommer seg ut, en hjelpende hånd, til for eksempel handling eller henting av medisiner på apotek.

Hun har også opprettet en Facebook-gruppe for dem som hjelper, eller trenger hjelp, i forbindelse med koronakrisen i Svelvik, som per onsdag ettermiddag har 239 medlemmer.

Samtidig har Svelvik Frivilligsentral gjort en jobb med å hanke inn og rekruttere frivillige, i tillegg til at kommunen har flere kanaler for å melde seg som frivillig. Derfor samarbeides det om oppgaven på tvers av disse engasjementene.

Leder av sentralen, Heidi Smedsrud Hansen er veldig glad for å se hvor mange som har meldt seg:

– Det har vært en helt fantastisk respons og når situasjonen er som den er, er det rørende å se hvordan folk stiller opp, sier hun.

– Ikke sitt og lur

Både Hansen og frivillig Tone Hølen Halvorsen håper nå at dem som har behov for hjelp tør å ta kontakt.

– Ikke sitt og lur på det – ta en telefon eller send en melding. Det er ingenting som er for lite, og det koster heller ikke noe å få hjelp. Det er gratis, sier Halvorsen.

Den samme oppfordringen kommer fra Hansen hos Frivilligsentralen. Hun håper at nå som kapasiteten og tilgangen på frivillige er god, at folk med behov melder seg.

– Vi håper det kommer flere. Vi aner ikke hvordan situasjonen utvikler seg, så vi tar imot alle som vil være frivillige, og vi tror at behovene viser seg mer etter hvert, sier hun.

Hansen er glad det gjøres avtaler i Facebook-gruppen som et supplement til kommunens arbeid, men forklarer at Frivilligsentralen er med i koordineringen, samt sørger for retningslinjer og rutiner.

– Og så er vi der som en sikkerhetsventil for å fange opp. Alle som trenger hjelp er ikke på nett, så vi vil jobbe for å fange opp dem som ikke får informasjon gjennom de kanalene.

Trosser astma for frivillig arbeid

Halvorsen synes samarbeidet med frivilligsentralen er veldig bra, og er glad hun fikk ballen til å rulle med Facebook-gruppen. Selv har hun astma, men velger til tross for dette å bidra til fellesskapet.

– Jeg må bare ta forholdsregler. Når jeg er ute er jeg aldri i kontakt med noen fysisk, og jeg bruker hansker, sier hun, men legger til at dersom det blir et stort utbrudd i Svelvik, vil hun bli nødt til å ta på seg en litt annen rolle i det frivillige arbeidet.

Hun forteller at menneskene som behøver hjelp viser stor takknemlighet for jobben som gjøres.

– Det føles veldig godt å gjøre noe som er viktig for andre. Det kommer mange hjerter og gode ord på meldinger, sier hun.

«Koronadugnad»

Den store dugnadsgleden så mange viser kommer seg stadig inn i mer og mer ordnede former. Onsdag var Hansen, som for tiden i likhet med mange andre sitter på hjemmekontor, i Svelvik med mange skilt til å henge rundt halsen.

Disse skal de frivillige ha på seg når de er ute å jobber. Da kan de identifisere seg ute på oppdrag i butikk eller apotek, eller for dem de skal på oppdrag for.

Det er likevel ikke slik at man må gå ut døra for å gjøre nytte for seg, da Hansen i Frivilligsentralen forteller at de også behøver såkalte telefonvenner.

– Det er mange som sitter alene hjemme, så da kan vi gjøre en avtale om å ringes bare for å prate litt, sier hun.