Julen nærmer seg med stormskritt. Det var tydelig på parkeringsplassen foran Svelvik nærsenter. Der var det nemlig kamp om parkeringsplassene. Bare i løpet av fem minutter telte Svelviksposten hele ti biler, som kom svingende inn fra Storgaten.

Både store og små gikk ut av senteret med handlevognene fulle av mat, poser fulle av velsmakende drikke og handleposer med de siste julegavene. I mellomtiden fylte parkeringsplassen seg opp med flere og flere biler. Noen rygget, mens andre bilister ble stående i kø før de fikk plass.

– Vi har nok parkeringsplasser

Svelviksposten tok derfor rundturen på parkeringsplassen. En av de besøkende var Emma Oute, som opprinnelig er fra Tyskland.

Hun kom gående ut fra hovedinngangen med hendene fulle ut av godsaker. Alt fra sylteagurk, poteter og andre godsaker gjemte seg opp i handlekurven hennes. På lik linje med Svelviksposten hadde også hun lagt merke til antallet med biler som hadde samlet seg utenfor senteret onsdag ettermiddag.

– Altså, når julen er forbi vil det kanskje bare stå to til tre biler her. Så vi har nok parkeringsplasser i Svelvik, sier hun før hun fortsetter mot bilen.

En annen svelviking, som også hadde lagt turen til senteret var Arild Steinback. Da Svelviksposten spurte hva han syntes om antallet biler kikket han seg raskt rundt før han svarte:

– Det viser jo at folk bruker nærmiljøet til å handle, så det er fantastisk, sier han, som selv var der for å handle inn de siste julegavene.

– Jeg kunne vært litt tidligere ute, innrømmer han og tar på munnbindet.

Like etter smetter han inn hovedinngangen, på jakt etter det siste å legge under juletreet.

Storhandel med liste fra kona

Før Svelviksposten huker tak i han kommer Ragnar Lersbryggen munter og fornøyd ut av senteret med den grønne handlevognen dyttende foran seg.

Han hadde fått handlelisten av kona, som kom gående et par minutter senere for å sjekke at alt var riktig.

– Nå er det siste handletur før jul ja. Det er jo frukt og poteter, og alt sånn, sier han mens Svelvikspostens journalist tar en sniktitt oppi posene.

– Hva tenker du om at det er så mange folk her i dag?

– Det ser jo ut som det er siste dagen i dag da, mange har nok fri i morgen for å ordne til jul, sier Lersbryggen under munnbindet.

Før Svelviksposten rundet av på parkeringsplassen møtte vi også på Bendik Haftun.

– Hva tenker du om at det er så mange folk her i dag?

– Sånn er det jo når det jul da. Mange folk skal ut.

Haftun hadde tatt turen over sundet for å levere julegaver til broren sin i Sande. Men først tok han turen innom Vinmonopolet på nærsenteret.

– Tryggere å handle lokalt

For senterleder Carl Kittelsen er det en gledens dag når folk bruker nærsenteret i Svelvik.

– Vi ønsker jo at så mange lokale som mulig bruker nærsenteret, sier senterlederen.

Han tror tiden vi er inne i kan ha noe å si på antall besøkende.

– Det er jo litt spesielt med koronaen nå selvfølgelig. Men jeg har inntrykk av at folk føler det er tryggere å handle lokalt, enn for eksempel i Drammen.