I hele Drammen våkner folk i disse dager til nytt liv i sommervarmen. I Norges nordligste sørlandsby gleder vi oss over turistene som kommer tilbake. Turister som gir kjærkomne inntekter for Svelviks butikker og spisesteder. Svelvik er en sommerby med ambisjoner, nå må vi få de opp og fram i lyset.

Det var en real kalddusj da Tor Erik Fredheim, daglig leder i Mjøndalen Handel og Serviceforening i sitt innlegg i DT 9. mai gjorde oss oppmerksom på følgende: Drammen kommunes politikere skal tidligere i år ha foreslått å legge eks antall kroner på bordet for å utvikle Drammen som sommerby, men uten å nevne Svelvik med et ord. Jeg siterer Fredheim: «At Svelvik, Norges nordligste sørlandsby og en sommerdestinasjon som få andre, som nå ligger i Drammen kommune, ikke engang nevnes i denne sammenhengen framstår som en gåte for flere enn meg. Hvordan kan vi snakke om utviklingen av Drammen som sommerdestinasjon uten å snakke om Svelvik?»

I mine øyne handler dette om skjevheten i demokratiet vi nå er del av. Dessverre. Men, vi må ikke la oss stoppe. Jeg ønsker mange flere inn i debatten. Fredheim skriver i sitt innlegg at Mjøndalen Handel og Serviceforening i samarbeid med Eikerbladet har bedt inn til politisk debatt på Mjøndalen bibliotek i august om tettstedsutvikling i Drammen kommune generelt, og utviklingen i Mjøndalen spesielt. Svelviks Handelsstandsforening og Svelviksposten oppfordres til å gjøre det samme. Vi har fortsatt et stort flott rådhus som kan samle mange ivrige og engasjerte mennesker som har lyst til å ta del i debatten.

Veksten som skal skapes framover må komme i samsvar med naturens verdier. Og det er det turistene nå søker mot, det mest mulig uberørte. Vi har fortsatt mange uberørte fjord- og naturområder i Svelvik. Helt i tråd med tiden.

Mitt aller høyeste ønske for vår lille sørlandsby er at den skal nå sitt fulle potensiale. I Svelvik har vi unik tilgang til fjorden for alle, vi har skogen rett utenfor stuedøra og vi har det idylliske lille småbylivet i sentrum. Vi har alt der vi bor, et sted andre reiser på ferie til.

Det første som må til er en sørlandsportal i nord, noe som ønsker turistene velkommen. Jeg løfter derfor en av Svelviks mest unike muligheter fram, i håp om at det vil ha gjenklang hos noen med store nok visjoner og tilstrekkelig gjennomføringsevne. Vi trenger visjoner som vil gagne Svelvik by, Svelviks innbyggere og den unike naturen og fjordområdene som er oss til del i dag.

Inngangsportalen til Svelvik i nord ligger ved Juve. Det er ved Juve holmer og skjær og hvite småhus og skipperhus åpenbarer seg fra veien og fra fjorden. Her er selve symbolene på sørlandsidyllen som har gitt byen sitt rettmessige navn, Norges nordligste sørlandsby. Nå er det viktig at flere begynner å se muligheter. Før det er for sent. Nå som vi har fått et pusterom fra arealplanen.

Tør å skap visjoner. Juve Spa & Resort høres unektelig mer positivt ut både for sjela, småbylivet og sørlandidyllen enn hva motsatsen Juve Tømmerterminal signaliserer. Jeg ønsker meg et signalbygg av et hotell skåret inn i fjellsiden, omkranset av idylliske leiligheter i form av hvite småhus og skipperhus med praktfullt utsikt over fjorden. Det er god plass til båtliv og badeliv, og det ligger allerede en naturlig sandstrand her. Et ferieparadis ved Juve kan gi økt turisme til både Drammen og Svelvik.

Når Juve Pukkverk ikke lenger er i drift, er det plass til både tennisbane, klatrevegg, bowlingbane og badebasseng, for å nevne noe. Klatreveggen ville blitt helt spektakulær, tro meg. Kajakk-klubb og skytterbane ligger i gangavstand, her er noe for enhver smak. Utleie av sykler med gang- og sykkelsti inn til Øvre Svelvik vil gi trygge turer for små og store.

Rutebåter og taxibåter fra Skutebrygga i Drammen tar med seg turister og fastboende. Ved Juve plukker de opp gjestene som skal videre inn til Dampskipskaia i Svelvik for å besøke byens severdigheter. Så er det videre ut i skjærgården, til Berger Brygge, Holmsbu og Rødtangen, og sågar Aker brygge, for alle som vil. Turister fra Aker Brygge, Holmsbu og Rødtangen blir med på returen til Svelvik og Drammen. Skap noe unikt!

Fjordcruise kan bli en innbringende inntektskilde for den som satser. Det er nå delingsøkonomien skyter fart. Svelvik vil gjenoppstå med det blomstrende handelslivet vi en gang var. Vi trenger det for å overleve som sentrum og som by. Norges nordligste sørlandsby må opp og fram. Det kan starte med en unik inngangsportal i nord. Noen vil kanskje ta det ned til skilt som ønsker velkommen. Det er gjennomførbart i morgen den dag. Et sted må vi uansett starte, for motsatsen er ikke et alternativ.

Hvor starter og slutter visjonen? Det kommer an på øyet som ser. I min visjon er ikke Tvedestrand lenger eneste by i landet med skilt som viser en kelner som krysser gata. Ved Juve kan det åpne seg uante muligheter for de som tør å ta store visjoner ned på tegnebrettet og deretter ut i handling, om grunneier vil. Jeg ønsker meg helt klart mer for Svelvik enn det Drammen kan tilby.