Tidlig i juli måtte Rita Klont fra Kattehjelpen Drammen og omegn nok en gang rykke ut til Berger for å hente en kattemor og hennes fire unger. Ifølge henne er de stadig innom Berger-området for å hente katter.

– Vi har et stort problem på Berger med katter som føder over hele området. Problemet har vært på Berger i tjue år. Vi ser stadig det dukker opp en eller to katter, og så er det helt ute og kjører ett eller to år senere. Det er jo bare én katt som skal måtte føde ute før vi har et problem, fortviler Klont.

– For dårlig med kastrering og kattehold på Berger

Kattehjelpen Drammen og omegn er i Berger-området flere ganger i året, og henter omtrent 20 katter. Da er det snakk om både kattunger, mammakatter og voksne katter.

– Berger er et spesielt utsatt område for dårlig kattehold og lite kastrering. Man ser ikke viktigheten av at katter må steriliseres, sier hun.

– Men det er ikke alle på Berger som er dårlige katteeiere?

– Nei, det er det ikke, absolutt ikke. Vi har adoptert ut opptil flere katter til Berger-området, og de er jo så klart kastrerte. Men vi har mye trøbbel der. Vi har hatt veldig mange saker derfra, flere enn ellers i Svelvik, erkjenner Klont.

Hun er fortvilet over at folk ikke kastrerer kattene sine, og at man ikke tar tilstrekkelig vare på kattene sine.

– Vi tar alltid med oss hele kattefamilien. Men når kattungene blir litt eldre og mer ville må vi bruke feller. Det er ikke alltid så lett å få kattene inn i fellene. Vi prøver å temme de kattene som er «ville», men det er ikke alltid vi får det til, og noen ganger ender det med at vi må avlive kattene.

(Saken fortsetter under bildet)

Svelviksposten har tatt kontakt med Dyrebeskyttelsen Norge Drammen og omland, som kan bekrefte at de er kjent med problemstillingen fra området.

– Jeg kan bekrefte at vi over år har fått mange meldinger fra området og har tatt inn mange ukastrerte katter, kattunger og fraflyttede katter derfra, sier Aud Vogt Johansen, styreleder for Dyrebeskyttelsen Norge Drammen og omland.

Mattilsynet svarte også på Svelvikspostens henvendelser. De forteller at de ikke har fått noen særlige henvendelser fra området her, men at det ofte er organisasjoner som Dyrebeskyttelsen og Kattehjelpen som får høre sånt. Videre understreker de viktigheten av å kastrere og ID-merke kattene sine.

– Kattedumping skjer stort sett overalt, også i Svelvik

Hver sommer er det alltid flere som drar på ferie uten å ta vare på dyra sine, eller at de rett og slett setter fra seg kjæledyra ute i skogen eller lignende. Dette er noe dyrebevegelsen er svært opptatt av at ikke skal skje.

– Kattedumping skjer stort sett overalt, også i Svelvik, sier Klont.

– Nå skal det fanges en katt langt ute i skogen i Drammen. Der er det noen som har kjørt inn i skogen og satt den fra seg. Det er verste sort, fordi da er det katter som er vant til å få mat og kos som plutselig blir lempet ut. De har liten sjanse fore å overleve, forteller hun.

Tidligere i år meldte NTB at det var stor pågang av hjemløse dyr. Dyrebeskyttelsen Norge fant hjem til 3.727 dyr i 2019 og enda flere fikk hjelp av organisasjonen. 90 prosent av dyrene var katter.

Totalt fikk 6.069 familiedyr direkte hjelp fra Dyrebeskyttelsen i 2019. Blant annet tok organisasjonen hånd om 139 hunder og 285 kaniner. 89 av hundene ble omplassert, skriver NTB.

– Ta kontakt

– Hva kan man gjøre selv som katteeier for å begrense kattedumping i Svelvik?

– Rett og slett ta kontakt med veterinær eller Kattehjelpen om du har problemer med å få kastrert katten din. Da kan det hende vi kan komme med råd og hjelp, påpeker Klont.

– Og hva kan de uten katt gjøre?

– Om de ser en katt som gjentakende kommer til dem og ser ustelt ut, kan det være greit å gi dem vann, ta bilde av dem og kontakte Kattehjelpen eller henvende seg på Facebook-sider som finnes. Eventuelt ta det via Dyrebar.no (Dyrebar.no er et register over katter som er savnet eller funnet, journ.anm.). Det viktigste er å få det lagt ut. Kontakt gjerne Kattehjelpen eller Dyrebeskyttelsen, de har gjerne oversikt over katter som er savnet og funnet. Det er dessverre slik at katter kan gjemme seg i hengere eller lignende å reise større avstander. Det skjer ofte, og da er det ikke sikkert man finner dem via lokale kontakter, utbroderer Klont.

– Er det en økning av kattedumping i sommer som følge av at flere fikk seg nye kjæledyr i koronatiden?

– Vi har merket en liten økning. Men vi har også merket en mye større etterspørsel av katt og kattunger. Vi var faktisk tomme for katter en liten periode. Men det gikk fort over, og nå har vi veldig mange inne igjen. 22 kattunger og 15 voksne katter som vi har i fosterhjem rundt omkring, avslutter Klont.