Kjære alle dere som bor i perlen ved Drammensfjorden, i Norges nordligste sørlandsby, i vårt paradis, Svelvik. I år er et stort år. Under våre 60. Svelvikdager, i selve diamantjubileet av våre etterlengtede festdager som vi har lengtet etter i to år, så skjer det noe stort. For dagen etter Trang Fødsel og Claes Lindberg Covershow har underholdt oss berusede over 18, og de berusede mindreårige som hører på musikken fra utsiden, så skjer det noe stort, noe etterlengtet, og noe som skjer for første gang. Gjennom markedsgata skal det kjære korpset vårt lede an Svelviks aller første pride-parade. OG SOM JEG GLEDER MEG!

Jeg har selv vokst opp i Svelvik med hele slekta mi rundt meg. Her er det trygt, rolig, landlig, og ikke minst vakkert. Svelvik har alle forutsetninger til å gi alle barn en trygg oppvekst. Byen vår er jo blåkopien på et paradis for både innfødte, innfløttere, og turister i alle aldre. Det er slik vi gjerne fremstiller hjemstedet vårt. Men jeg vet at mange andre, inkludert meg selv, har en litt annerledes versjon av denne historien. En versjon der man kanskje ikke alltid følte seg like trygg hele tiden. Jeg kan kun snakke for meg selv, men jeg håper jeg også kan nå noen andre, og at noen kanskje kan relatere.

Det å vokse opp som annerledes på et lite sted som Svelvik, kan være veldig utfordrende. Enten om det er snakk om en minoritet av en religion, et livssyn, en nasjonalitet, en hudfarge, en etnisitet, en funksjonsnedsettelse, eller i mitt tilfelle, en seksuell legning, så kan et veldig lite samfunn med veldig få innbyggere, gjøre det å leve i det samfunnet helt jævlig.

Svelvik er også et sted med flere eldre og voksne som kommer med diskriminerende, rasistiske, og trangsynte utsagn. Mange av disse lærer barna av foreldrene eller besteforeldrene sine. Slike utsagn hører man på butikken, på bussen, men også på skolen. Her i Svelvik lærte jeg noen av disse utsagnene av lærerne på skolen, som om det var pensum.

Man opplever å bli utestengt i skolegården fordi man er annerledes, at medelever kaller deg ord du må spørre om hva betyr, at helsesøster sier at man ikke kan få et mannlig lem opp i rumpa, for da ødelegger du muskelen så du konstant bæsjer på deg. Det er sånt som ødelegger et barn. Det er sånt som kan ødelegge barnet ditt. Barn skal ikke trenge å tenke på at de må forandre seg, når det ikke er noe de kan forandre. Barn skal ikke tenke på å ville avslutte sitt eget liv, kun fordi noen foreldre ikke har oppdratt ungen sin riktig.

Nettopp for dette oppfordrer jeg dere, alle som må oppholde seg i Svelvik-området på formiddagen lørdag 13. august. Ta med dere barna deres, barnebarna deres, foreldrene deres, besteforeldrene deres, bikkja di, katta di, alt som er, på Svelviks aller første, og absolutt ikke siste PRIDE PARADE. Uansett om det er fem eller femti deltagere i paraden, så møt opp, feir kjærligheten, vær med på å endre Svelvik til det bedre, og vær vitne til noe historisk.

Og bare så det er sagt; Jeg ELSKER Svelvik.