Drammen kommune fikk nok å holde på med etter det voldsomme snøfallet torsdag.

– Vi har fått mange klager, sa Laila Bekken på kontaktsenteret til Drammen kommune før helga.

Bekken kunne informere om at over halvparten av klagene som kom inn på fredag, var brøyterelatert. Blant disse klagene er parkeringsplassen(e) ved Berger Barnehage, parkeringsplassen ved Svelvik kirke og parkeringsplassene ved Tangen skole.

Det er bare et lite problem: Det viser seg at det ikke er så lett å vite hvem som har ansvaret for de forskjellige parkeringsplassene.

Skal ikke brukes

Vi begynner på Nesbygda og ved Tangen skole. Denne viste seg å være den letteste av disse parkeringene å finne ut av.

– Vi har en parkeringsplass som er fin å bruke, men kan være vanskelig å komme opp til om vinteren om man ikke har firehjulstrekk, forteller rektor Bente Hauglin Liang. Det fører til at noen lærere har parkert nede ved Tangen Fjordpark.

Fylkesveien er det Vestfold og Telemark fylkeskommune som har ansvar for. Alle andre offentlige veier og offentlig skiltet parkeringsplasser hovedsakelig kommunens ansvar.

Men kjører du inn på en parkeringsplass som er tilknyttet for eksempel skole, barnehager eller andre kommunale bygg, er det Drammen Eiendom som har ansvar. Det forteller driftssjef for Drammen Eiendom Håvard Heier.

Med andre ord, selve parkeringen til Tangen Skole er det Drammen Eiendom som har ansvar for, mens veien opp dit er det kommunen som har ansvar for. Når det gjelder parkeringen ved fjordparken så har den omtrent ikke blitt rørt i vinter og det er det en grunn til.

– Den blir ikke brøytet om vinteren. Det er fordi dette er en parkering til en badeplass og skal i utgangspunktet ikke være i bruk om vinteren, forteller virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommune, Frode Vestgarden.

– Gikk litt fort i svingene

Mer forvirring var det rundt parkeringsplassen ved Svelvik kirke. I snøkaoset på torsdag ble snøen nemlig brøytet over to av fire ladestasjoner for elbil. Snøen har til vanlig blitt brøytet i motsatt ende av parkeringen.

Svelviksposten ble av Vestgarden henvist videre til Drammen Eiendom, og etter litt om og men endte vi tilbake til samferdsel, vei og parkforvaltingen og Vestgarden.

– Den trodde jeg ikke vi hadde ansvaret for. Jeg kan ikke svare på hva de som brøytet gjorde, men det gikk nok litt fort i svingene for dem, forklarer Vestgarden.

Mandag ble det bedre, og tirsdag morgen var samtlige plasser fri for store snøhauger.

Én plass var ikke rørt

Vi avslutter på Berger der styrer ved Berger barnehage, Heidi Thorgersen, fikk noen meldinger om dårlig brøyting ved parkeringsplassen til barnehagen. Det samme fikk hun om Bergeråsveien og Einerveien som benyttes av foreldre.

– Det var biler som sto parkert nedover Einerveien da foreldre skulle levere barna da parkeringen ikke var brøytet, sier Thorgersen.

Barnehagens parkeringsplass er det Drammen Eiendom som har ansvar for. De brøyter også veien opp til selve barnehagen. Veiene som benyttes til å komme seg til parkeringsplassen, Bergeråsveien, samt Einerveien er det kommunen og samferdsel, vei og parkforvaltingen som har ansvar for.

Utover dagen ble disse brøytet, selv om det fortsatt var noen klager på gjennomføringen. Men det var en plass som ikke var rørt.

Plassen helt i starten av Einerveien ble brukt som gjenvinningsstasjon for glass og metall før svelvikingene fikk egne søppeldunker (se bildet under). De siste årene har flere foreldre benyttet seg av plassen når de skal avlevere barna til barnehagen, men denne var ikke brøytet.

Brøytes ikke

Haakon Rudolf Tønnessen, som selv brøyter for fylkeskommunen, ble irritert da han så at plassen sto helt urørt da snøen lavet ned på torsdag.

– Jeg tok og brøytet den kjapt senere på dagen da jeg så at ingen tok den. Jeg har barn i Berger barnehage, så jeg gjorde det for å være hyggelig. Jeg brøyter hovedsakelig gangveier som går langs fylkesveien og denne er ikke på mitt kart, forteller Tønnessen

På plassen finner man et skilt satt opp av styret i Bergeråsens Velforening hvor det står at langtidsparkering er forbudt, men de forteller til Svelviksposten at de ikke eier plassen.

– Vi fikk klager om at vrakbiler ble satt igjen der, forteller styreleder Danae Reckmann.

– Vi sendte inn meldinger til politiet og kommunen, men ingen gjorde noe, så vi satt opp skiltet for å prøve å skremme unna disse, men vi eier ikke plassen. Før vi ble en del av Drammen pleide kommunen å brøyte plassen.

Dermed har heller ikke de ansvaret for brøyting der, og mysteriet er et faktum. For hvem eier den, egentlig?

Plassen er i utgangspunktet ikke tilknyttet barnehagen, dermed har heller ikke Drammen Eiendom ansvaret her.

Da er det til slutt kommunen. Plassen ligger langs Einerveien hvor kommunen har ansvar for brøyting, men heller ikke de brøyter plassen.

Det er det en enkel grunn til ifølge Vestgarden ved samferdsel, vei og parkforvaltingen.

– Plassen er ikke registrert som en parkeringsplass, dermed brøyter vi den heller ikke.