Kongen, som ble 83 år i februar, er sykmeldt i forbindelse med innleggelsen.

– Kronprinsregenten leder statsråd i dag, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe til NTB.

Slottet opplyser at tung pust var årsaken til at kong Harald fredag morgen ble innlagt på Rikshospitalet. Koronavirus er utelukket.

Slottet skriver videre at kongen er til utredning for pustevanskene.

Kongen må også overlate den faste audiensen med statsminister Erna Solberg (H) til kronprinsen.

– Jeg ønsker kongen god bedring, sier Solberg til NTB.

Fredag formiddag foreligger det ennå ikke noen offisiell informasjon om hva som feiler kongen.

Sonja på besøk

Kong Harald og dronning Sonja skulle egentlig være til stede på Maihaugen i Lillehammer klokken 16 fredag ettermiddag, under markeringen av at Tuengen allé 1b, som er dronningens barndomshjem, står ferdigstilt.

Ifølge Slottets nettside vil arrangementet gå etter planen, med dronningen til stede. Før det oppdraget har dronningen trolig vært på besøk hos kongen, hun kjørte selv fra sykehuset i 10.45-tiden fredag i bil.

Kongens faste lege holder til på Rikshospitalet, og det var også der han var innlagt sist han var sykmeldt, i januar. Han ble innlagt onsdag 8. januar etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

Torsdag ettermiddag var kongen til stede på markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen. Tidligere i måneden har han hatt besøk på Slottet av barn fra Blå Kors Barnas Stasjon for å snakke om hvordan de har hatt det i koronatiden. Kongeparet var også gjester da barnebarnet prins Sverre Magnus ble konfirmert i Asker kirke lørdag 5. september.

Arbeidsfordeling

I tillegg til sykmeldingen i januar har kong Harald vært sykmeldt én gang til det siste året, noen dager like før jul i fjor, på grunn av en virusinfeksjon. Da var det to år siden forrige sykmelding for kongen.

Kronprins Haakon fungerer som regent og midlertidig statsoverhode når kongen er sykmeldt.

I et intervju med NTB gjort tidligere i september kommenterte kronprins Haakon, nå 47 år, hvordan arbeidsfordelingen i kongefamilien generelt har fungert i koronatiden. De fleste offisielle oppgavene faller på ham og kong Harald.

– Fram til nå synes jeg at vi har klart å jobbe ganske fint sammen. Jeg tenker litt som at det er et team, og at vi fordeler arbeidsoppgavene litt sånn fortløpende oss imellom for å få best mulig resultat. Det tenker jeg vi skal fortsette å gjøre i årene framover også, sa kronprins Haakon til NTB om arbeidsdynamikken i familien.