Korona-status: Viken hardest rammet

Forsvaret satte opp to telt utenfor akuttmottaket.

Forsvaret satte opp to telt utenfor akuttmottaket. Foto:

På to uker har Drammen kommune gått fra null til 27 personer som er smittet av korona-viruset.

DEL

Det første påviste tilfellet av korona-viruset i Drammen kommune kom 3. mars, da to personer som hadde vært i Nord-Italia hadde fått påvist viruset. De to hadde vært i et reisefølge på totalt tolv personer, og samtlige ble satt i karantene.

Av dette reisefølget ble ytterligere seks personer senere bekreftet smittet av viruset.

Daglig har Drammen kommune oppdatert sine nettsider med antall smittede i kommunen. Tirsdag formiddag hadde totalt 27 personer fått påvist viruset mellom 3. og 17. mars.

Kartlegger smittetilfelle

Mandag sa kommuneoverlege og leder av kommunens smittevernråd, John David Johannessen, at det inntil da ikke var noen tilfeller av korona-viruset i Drammen som ikke var avdekket hvor kom fra.

Tirsdag måtte Johannessen derimot snu om dette, da en person som ikke hadde vært på utenlandsreise hadde fått påvist viruset.

– Vi må anta at det nå pågår smitte i Drammen. Derfor må vi også regne med at det kommer flere tilfeller de kommende dagene som ikke kan spores til utlandet, men hvor smittespredningen skjer lokalt, sier Johannessen i en pressemelding.

Kommunen jobber nå med å kartlegge hvordan vedkommende kan ha blitt smittet av viruset.

Viken hardest rammet

Ifølge VG var det tirsdag 1.365 personer i Norge som var smittet av korona. I en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI), mandag, kommer det fram at gjennomsnittsalderen for tilfellene er 46 år. 37,9 prosent av de smittede er kvinner, mens 62,1 prosent er menn.

Hittil har flesteparten av de smittede blitt smittet i utlandet, og flesteparten har vært i Østerrike, etterfulgt av Italia. Det er også en del smittested som er under avklaring

Viken er det fylket som er hardest rammet av viruset, og mandag var det 314 smittede i fylket. Like bak lå Oslo som mandag hadde 292 smittede.

Nordland er fylket som har færrest smittede. Her var elleve bekreftede smittede av koronaviruset, mandag.

Aldersgruppen som har flest smittetilfeller i Norge, er de mellom 50 og 59 år. Ti av tilfellene er barn under ni år, mens 20 av tilfellene er eldre over 80 år.

Tre døde

Det er hittil bekreftet tre dødsfall i Norge som følge av viruset. To på Oslo universitetssykehus og ett på Ellingsrudhjemmet i Oslo. Alle de tre døde, var eldre.

Det første dødsfallet ble kjent torsdag kveld i forrige uke, da statsminister Erna Solberg (H) opplyste dette på Dagsrevyen. Det andre dødsfallet kom natt til lørdag og ble kjent lørdag ettermiddag.

Det tredje dødsfallet dreier seg om en beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo. Vedkommende døde tidligere forrige uke, men Oslo kommune fikk senere bekreftet av personen var smittet av koronaviruset.

Stort trykk på Nav

På grunn av korona-krisen har Nav virkelig fått merke det. På fem dager mottok Nav 45.000 søknader om dagpenger ved permittering. Det opplyser etaten i en pressemelding, tirsdag.

Kun i løpet av mandag 16. mars mottok de 24.900 søknader om dagpenger ved permitteringer og 2.000 ordinære søknader om dagpenger.

– Dette er svært høye tall, og vi antar at de fleste av disse vil bli innvilget. Til sammenligning innvilget Nav i toppåret under finanskrisen (2009) vedtak i 48.000 førstegangssøknader om dagpenger ved permittering. Under toppåret i oljekrisen (2016) hadde vi 26.000 innvilgede førstegangssøknader, sier Nav-sjef Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Artikkeltags