Samfunnsengasjement i Fossekleiva Kultursenter i november

PLASTKRIG: Det blir kunstverk og dokumentasjonsfilm fra Guerrilla Plastic Movement. Pressefoto

PLASTKRIG: Det blir kunstverk og dokumentasjonsfilm fra Guerrilla Plastic Movement. Pressefoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gjenbruk på dagsorden i mange varianter.

DEL

Når Fossekleiva kultursenter nå går inn i helårsdrift betyr det nye, spennende prosjekt og aktiviteter.

– Novemberprosjektet ser dagens lys i år med «gjenbruk» som tema. Vi belyser et samfunnsaktuelt tema gjennom kunst, foredrag og opplevelser, forklarer Franzisca Aarflot, daglig leder Fossekleiva kultursenter og fortsetter. – Nå i år er det gjenbruk, neste år blir det «utenforskap». Vi vil inspirere og engasjere, ikke moralisere. Og vi ønsker å se på begrepet fra uventede vinkler.

LES OGSÅ: Svelvikingen som flyr F-35

Skjønnhet i råskap

En slik vinkel handler om Langøya utenfor Holmestrand. Øya er for mange forbundet med giftig avfall og gir negative assosiasjoner. Men sannheten er at virksomheten er svært miljøvennlig og ledende i verdenssammenheng. Hele øya gjenvinnes, bokstavelig talt.

– Dette var mitt første møte med Langøya, og det har vært en fascinerende og svært engasjerende prosess, forteller billedkunstner Kikki Hovland.

Hun har utforsket de industrielle prosessene på øya med sitt kamera, og resultatet er en serie særpregede fotografier.

– Midt i den industrielle råskapen har jeg lett etter det vakre for å fortelle om skjønnheten i denne fantastiske transformasjonen av Langøya, som skal bli en perle i Oslofjorden.

Kittelsenkarikaturer

Det blir flere utstillinger parallelt. Kunstneren Ilona Buraka jobber med eggekartong som material, og har gjenskapt Theodor Kittelsens karikaturer og dyrefigurer på en enestående detaljert og humoristisk måte.

Hun oppdaget mulighetene i eggekartongene gjennom sitt møte med Kittelsens tegninger og forklarer.

– Jeg oppdaget at hodet til en av figurene hans lignet på en form i eggekartongen, og dermed var jeg i gang. Det enkle og upretensiøse i materialet kaller gjerne på smilet hos tilskueren, og samtidig er det en kjempeutfordring å arbeide med det.

Burakas sjarmerende figurer er finurlig laget og det første man ser er ikke eggekartongen, men karakteren og idérikdommen.

Skulptur og kåper

Marit Wiklund viser sin rykende ferske skulptur «Arven», og Maria Benestad viser en vakker brudekjole laget av plast.

I tillegg blir det kunstverk og dokumentasjonsfilm fra Guerrilla Plastic Movement, og Norges kanskje største lysekrone av avfall – laget for anledningen av Svelviks egen lysdesigner; Helene Fjellberg. Men intet Novemberprosjekt uten verksteder – det blir redesign av ullplagg og pledd, veske verksted og redesign med origamiteknikker. Det blir to søndager med Fossekleiva for kids i perioden – og figurteater for voksne. Og Berger museum viser plagg av pledd, blant annet kåper sydd av Constance Jebsen.

Restemat til inspirasjon

Forfatter Thomas Horne, kjent av mange fra NRK, kommer og holder foredrag om kunsten å ikke å kaste maten. – Vi kaster en tredel av all maten vi produserer. Det er et av vår tids største og aller mest unødvendige miljøproblemer. Jeg tar for meg alle de vanligste matvarene og viser konkret hva som skjer med dem når de blir gamle og hvordan vi kan sjekke holdbarheten med egne sanser og sunn fornuft, sier Horne.

I dette aktuelle og lærerike, underholdende og smått provoserende foredraget, gir han en grundig innføring i matkasting som problem og hvordan hver og en av oss kan bidra til å få en slutt på det. Etter foredraget blir det deling av tips og oppskrifter for bruk av restemat. Og som om ikke det er nok – Novemberprosjektet avsluttes med Filosofikafé i Café Jebsen med Gjenbruk som tema. Innleder er Kari Gjæver Pedersen fra Guerrilla Plastic Movement.

Gjenbruksbillett

– Vi håper å bidra til engasjement og glede med Novemberprosjektet, og har for anledningen innført en gjenbruksbillett til kr 100,-Kjøp billett én gang og gjenbruk billetten – den gir adgang til alle aktiviteter, foredrag og forestilling. Her er noe for enhver smak. Fossekleiva kultursenter i helårsdrift skal bli en arena med gode, varierte opplevelser for alder aldre. avslutter Aarflot. «

Novemberprosjektet 2017 varer fra 11.–20. november, og åpnes av ordfører Andreas Muri. Umiddelbart etter åpningen blir det foredrag om Langøya

Artikkeltags