Gå til sidens hovedinnhold

Sommerutstillingen skal berøre alle sansene

Artikkelen er over 3 år gammel

Sommerens utstilling på Fossekleiva kultursenter åpner neste lørdag. Og det blir en sansehage av en utstilling der fire kunstnere står bak utstillingen som har fått fellesnavnet «Beat og Bevegelse».

De fire kunstnerne gjør sitt ytterste for at de besøkende skal sanse kunsten deres.  Ikke bare fyller de rom og vegger. De fyller sansene til dem som tar kunsten inn. De har en ambisjon om at de som besøker kultursenteret på Berger denne sommeren bokstavelig talt er truffet av kunsten.

De fire som er sommerutstillere er Runi Langum med tegning og skulptur, Jørgen F.S. Haarstad med en sammensatt keramisk lydinstallasjon og paret Inger Garborg Amundsen og Steinar Kaarstein som står bak tre installasjoner der rytme og bevegelse er gjennomgående tema.

Inspirert av svanesjøen

Runi Langum er en billedkunstner som liker det store formatet, og som er opptatt av bevegelse. Noe av det som stilles ut, er blitt til på veien mot ferdig utstilling – og er svært ferskt. Bildene er tegnet med et spesielt fargekritt, noe som gjør bildene dynamiske og sterke.
- Jeg liker det store formatet. Det er lettere å få uttrykt bevegelsen da, sier Runi Langum som nylig var i St. Petersburg der hun blant annet så balletten Svanesjøen.

- Under forestillingen satt jeg med skisseblokk og tegnet. Noe av det som vises er bearbeidet fra denne forestillingen. Sånn sett kan du si at Svanesjøen er hentet inn i Fossekleiva, sier Langum, som også bor og arbeider på Berger.

Som kunstner har hun en lang rekke utstillinger bak seg og er innkjøpt mange steder. Runi Langum arbeider både med tegninger og litografier. I sommer er det tegninger som skal vises fram som en del av en større helhet.

- Det fine med denne utstillingen er at vi som skal stille ut kan inspireres av de andre kunstnerne. Det har jeg stor sans for, sier hun.

Runi Langum: – Jeg har et behov for å uttrykke meg 

Lyd og keramikk

Jørgen F.S. Haarstad lette en stund etter sitt uttrykk da han startet sin kunstutdanning for fem år siden. Han hadde til da vært trommeslager med ønske og vilje til å bli helt rock’n roll. Det ble han, men som kunstner ville han videre, og kom ikke utenom lyd som virkemiddel i kunsten sin. Han er opprinnelig fra Bærum, men nå bor han på Berger.
- Installasjonen som settes opp her, baserer seg på teknisk keramikk – du vet slikt som blant annet brukes som isolatorer til sterkstrøm. Jeg har vært så heldig å få feilvare fra Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad. Dette henger jeg opp, og dette skaper lyd. I tillegg har jeg sammen med produsent Tom Jansen tatt opp og bearbeidet lyd der dette materialet er brukt. Det er både knusing og klanger. Alt skal brukes parallelt, forteller Haarstad, som selv skal være en del av performancen tre dager i sommer: 21. juli, 28. juli og 11. august.

- Noen vil sette dette i kategorien samtidsmusikk – gjerne det. Men som musiker er jeg tradisjonell trommeslager i rockeband. Her på Fossekleiva uttrykkes noe mer. Her vil alle sanser berøres. Men det er tidvis hardt arbeid. Teknisk keramikk er tungt, sier Jørgen F.S. Haarstad.

 

LES OGSÅ: Kommunen ønsker ny båthavn på Berger

Berøring ganger tre

Kunstnerparet Inger Garborg Amundsen og Steinar Kaarstein står bak tre ulike installasjoner som denne sommeren skal være utstilt i Fossekleiva. Installasjonene er alle kalt «Berørt», og er nummerert fra 1 til 3. To av dem er ute – den siste er inne – og består at flere hundre silikonhender som er hengt opp.

- Hender berører og de kjenner berøring. Silikonhendene som vi bruker har blitt til ved at folk som var på besøk i atelier-prosjektet ble oppfordret til å stikke hendene i algenat, som vi deretter støpte i silikon. Resultatet er dermed avstøpninger av ekte hender til ekte mennesker. Publikum skal bevege seg innimellom hendene som henges opp og kjenne de blir berørt – oppleve og sanse dette, sier ekteparet.

Deres to andre prosjekt som er representert, er en lysinstallasjon som står ved dammen. Den tar i bruk lys og skygge – og fiberlys.  Med denne berøres syn og sansing. Den tredje av installasjonene er en vindharpe som settes opp på Bergerstranda. Der vil naturen, vinden og bevegelsen skape lyd. Så også her berøres publikum. Kanskje undres de besøkende. Kanskje provoseres de.

- Vi håper at alle sanser berøres, sier paret Inger Garborg Amundsen og Steinar Kaarstein.

Årets sommerutstilling vil være åpen fra 16. juni til 19. august.

LES OGSÅ: – Jeg trodde jeg gjorde alt riktig, helt til jeg møtte veggen

Kommentarer til denne saken