Inne på Fossekleiva kultursenter, i vinduskarmen på galleriet i andre etasje, ligger det et turkart. Kartet viser hvordan du kommer deg rundt kollen og opp på toppen av klatreveggen som vi ser fra vinduet. Der oppe får man den mest fantastiske utsikten over Fossekleiva, hele Berger og ut over vannet. Fra vinduet kan du skimte et av trykkene som henger utenfor pynten på klatreveggen. Det er ikke så veldig stort, så det står en kikkert klar, sammen med turkartene.

LES OGSÅ+: Småbruksdrøm gir kortreist fårikål

På Glaner`n

Den største opplevelsen er til de som tilfeldigvis går opp til Glaner`n uten forventning om å finne kunst i skogen. Rett før utsiktsposten henger det en grafikkutstilling i trærne. 30 grafiske blad henger spredt rundt i skogen og tar imot naturen med alt sitt vær.

 

Motivet på arbeidene er hentet fra stedet; 5 lag håndtrykket på papir i en blanding av tradisjonelle grafiske teknikker. Jeg bruker tid på å være der, går dit igjen og igjen for å bestemme meg for motivet og fargene. Treet er lett gjenkjennbart, og et av lagene i trykket er et tekstilmønster som har vært brukt til produksjon på Berger.

De grafiske bladene er montert til trærne med en list. Papiret henger fritt og blir angrepet av vær og vind. Noen faller ned. Jeg besøker dem ofte for å dokumentere og kanskje fikse litt hvis naturen blir veldig tøff med dem.

LES OGSÅ: Nesbygdamarsjen ble arrangert for 33. gang

Det er noe poetisk over det. Å ha utstilling for naturen og dyrene, dagen og natten. Jeg bruker mye tid på å reise rundt, gå i naturen og velge sitte, og deretter jobber jeg grundig med inntrykkene på verkstedet, der langsomme prosesser blir til grafiske arbeider som skal tilbake å få være alene med naturen. Noen har spurt hvorfor jeg lar de vakre trykkene blir ødelagt med rifter og sår etter måneder ute i all slags vær, men jeg syntes ikke de blir ødelagt, tvert imot får naturen tilføre dem spor av sin kraft, de får absorbere skogens stillhet og bærer med seg naturens visdom. De blir tause vitner.

Cathrine Finsrud Stustad, kunstner og grafiker som bor og arbeider på Konnerud i Drammen. Flytter inn i nytt atelier i gamle Konnerud kino i disse dager, og vil ha åpent der 16. og 17. september.