Yngve Kristiansen debuterte rå og utemmet

BETWEEN: Yngve F. Kristiansen og sine to musikalske støttespillere perkusjonist Eivind Kløverød, og her på gitar Nils Mathisen leverte en sammensydd opplevelse i Fossekleiva kultursenter.

BETWEEN: Yngve F. Kristiansen og sine to musikalske støttespillere perkusjonist Eivind Kløverød, og her på gitar Nils Mathisen leverte en sammensydd opplevelse i Fossekleiva kultursenter.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Liker du musikken til Tom Waits Morphine eller Bob Dylan gikk du glipp en fantastisk konsert på lørdag. Yngve F. Kristiansen debuterte med eget materiale og viste at han er like god til å lage musikk og tekster som han har vært til å tolke de store mestere.

DEL

Han har langt fra funnet opp kruttet på nytt musikalsk Yngve Fritjof Kristiansen. Men han leverer musikk og tekster som rører ved de rette strenger og bringer sjelen inn i sangen.
Lørdagens konsert i Fossekleiva Kultursenter som gikk under navnet Evening of release, var hans aller første konsert med kun eget materiale, og i all hovedsak med engelske tekster.
Låtene han presenterte her er under innspilling og kommer på en skive kalt «Between the devil and the deep sea» senere i høst. «Between the devil and the deep sea», er et Engelsk ordtak (Idiom, dilemma) som handler om å velge mellom to ting som er like ille, som valget mellom pest eller kolera.

YNGVE RÅ OG UTEMMET
De som forventet en konsert av trubaduren Yngve, fikk seg nok en liten overraskelse, for selv om han er blant Nordens aller beste visetolkere av Vreeswijk og Bellman, var det en mørkere side av seg selv han viste. Her plukker han musikalsk inspirasjon fra store låtskrivere, og blander den rå og utemmede skjønnheten til Tom Waits med de suggererende rytmer til Morphine. Han lager tekster som har dybde og tyngde til å bringe tårer i øyet, eller smilet på leppene som Cohen og Dylan, og bringer like gjerne inn countryklang som latinske tangorytmer for den rette stemning.
Med seg på scenen i Fossekleiva kultursenter hadde han to dyktige musikere. Nils Mathisen på gitar, bass, fiolin og trekkspill mens Eivind Kløverød la pulserende rytmer på perkusjon og spilte en magisk solo på sag under åpningsnummeret som var en instrumental. I løpet av en drøy time ble det en reise fra de mørkere sider av livet, til selve hyllesten av livet og ode til hans sønn. Alt servert med Yngves skarpe og underfundige tunge, og uttrykksfulle røst. Pakket inn i en herlig musikalsk atmosfære som spente fra de skyggelagte korridorer på mentalsykehus til de åpne sletter på prærien med solnedgang til dans på månebroen som speiler seg i vannflaten. At han valgte å vente til han var 44 år før han debuterte er det bare en ting å si, Bedre sent enn aldri, å løp og kjøp skiva når den kommer. Her vil du garantert finne flere sanger som faller i smak, enten man liker country og Johnny Cash, akustisk gitarmusikk som Bob Dylan, eller litt mer råskap og rufsete fuzz på gitaren.

VIDEO

Her er et utdrag av noen av sangene som kommer på Between the devil and the deep sea som ble spilt under konserten. Lydbilde er dessverre ikke helt på høyde med hva man opplevde under selve konserten, men stemningen skinner igjennom.

 

Artikkeltags