Det hele startet med en forsiktig henvendelse. Den Gode Hensigt trengte et visuelt uttrykk og hvem var mer naturlig å spørre enn Runi Langum fra Berger som i mange år har gjort suksess med sine seilskutebilder. Langum tente på ideen om å ta tak i Svelviks historie og arbeide for et levende sentrum med gode arrangementer, deriblant en storslagen teateroppsetting basert på seilskutebyens historie. Ikke lenge etterpå kom gladnyheten om at inspirasjonen hadde ført til, ikke bare et, men to bilder fra den dyktige Bergerkunstnerens hånd. Runi hadde tegnet en sandjakt og en gallionsfigur og disse er nå trykket i et opplag på 100 av hver. De er også håndkolorert, noe som gjør at hvert og ett trykk får sitt særpreg, og nummerert. Salget starter på Svelvikdagene der Den Gode Hensigt har stand, men Runis bilder vil være utstilt og for salg hos Berger Galleri og Rammeverksted i Storgata i Svelvik også etter Svelvikdagene. Inntektene fra salget går uavkortet til foreningen “Den Gode Hensigt”. Selveste originalen av gallionsfiguren som har fått foreningens navn “Den Gode Hensigt”, er også gitt foreningen av kunstneren. Originalen har stor markedsverdi. Hva som skal skje med originalen er foreløpig ikke bestemt. Inntil videre vil den være utstilt sammen med litografiene hos Berger Galleri og Rammeverksted.

HVA SKAL PENGENE FRA SALGET GÅ TIL?

I utgangspunktet er det midler til oppsettingen av et historisk spill som foreningen Den Gode Hensigt arbeider for å skaffe til veie. Det er kostbart å sette opp en slik produksjon i en profesjonell ramme. Dessuten skal mange aktører skal ha tidsriktige kostymer, det skal bygges kulisser, leies inn lyd/lys, musikken skal arrangeres, det trengs musikere og aller helst noen profesjonelle aktører sammen med alle de flinke amatørene som Svelvik har å by på. - Det viktigste i Den Gode Hensigts navn er å se på dette som et gigantisk samarbeidsprosjekt, som et felles løft, som noe vi kan samles om og jobbe frem mot. Vi trenger noe som kan forene byen vår, og vi trenger 100 aktører og minst like mange gode hjelpere, om ikke enda flere i kulissene, sier Prøis

Spillet vil få premiere i august 2011, men kommende sommer vil også by på andre overraskelser som allerede er under planlegging. – Derfor, vil du vite mer, har du lyst til å gjøre en innsats, stikk innom standen vår på Svelvikdagene, sier Prøis. - Runis bidrag er en viktig startkapital, og i tillegg har Beate Winther gitt 300 barnebøker til fritt salg på Svelvikdagene. Så her kan folk virkelig gjøre et godt kjøp og vi får nødvendige penger i kassa. Kom innom oss på standen enten du vil kjøpe noe, melde deg som f. eks kulissesnekker eller bare slå av en prat, oppfordrer Prøis, som legger til at Winthers barnebøker er nydelige og at Langums litografier er fantastisk vakre. Et litografi koster kr 1500, men kjøper du begge, koster de samlet kr. 2.200,- noe som er et virkelig kupp. Ønsker du litografiene ferdig innrammet, har Berger Galleri og Rammeverksted gode tilbud på rammer.

KUNSTNEREN
RUNI LANGUM

Runi Langum, bosatt på Berger er en av Norges fremste tegnere, utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Beaux Arts i Paris, og innkjøpt bl.a. av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Norsk Kulturråd. Mange kjenner også Runis arbeid fra de prisbelønte animasjonsfilmene “Leikr” (1996) og “Expedition(1999).

Runi Langum, du vet hvem hun er, det er hun som tegner skuter med vind i seilene og menneskene i heftig runddans. Du har helt sikkert sett tegningene hennes, som utsmykninger i offentlige bygg, i bibliotek, i taket hos tannlegen eller utendørs utsmykninger som f. eks benkene med de sandblåste tegningene langs elvebredden i Drammen. Runis vakre tegninger finnes i hele Norges langstrakte land og nå har du sjansen til å skaffe deg din egen Runi-strek til en sterkt redusert sum og samtidig støtte århundrets samarbeidsprosjekt i Svelvik: Den Gode Hensigt.