Voff, voff jeg er så glad, eller knurrer hunden dypt og flekker tenner. Ikke alltid lett å vite - og kan virkelig en hund lukte meg på lang avstand? Hundeskolen “Hund i fokus” brukte tirsdagens SommerSnacks til å gi en innføring i hvordan man skal lese og forstå hundespråket. Så mange var det som ville lære om det, at de 23 barna som hadde meldt seg på måtte deles i to grupper. En gruppe lekte seg med sjakkspill, badminton eller kubb og hadde en liten hundequiz om raser. Mens de andre lærte både teori og praksis om hvordan man best håndterer en hund.

HVA MAN KAN GJØRE

Regel nummer en er: Gå ALDRI bort til en hund som står bundet, uten sin eier i nærheten.
-Det skal jo ikke skje lenger etter den nye loven kom for en del år siden, men det virker som det er på vei til å skli litt ut igjen, forteller Mona Andersen fra hundeskolen.
Først fikk barna møte Tinky som er en labrador med litt golden retriever iblandet.
- Gå sakte mot hunden, still deg ved siden av henne og la henne få lukte på deg før du klapper henne, forklarer Mona Andersen og fortsetter.- Så kan dere ta en godbit og hold den i håndflaten med åpen hånd, hvis dere holder den mellom fingrene kan det hende dere får kjenne litt tenner og det kan være ubehagelig. Som tente lys kom de fram en etter en og gjorde alt som de ble fortalt. En fin måte å bli kjent med hunden på synes de alle.
Så var det Litten sin tur til å komme ut av buret sitt.
- Han har jobbet som redningshund i mange år, nå er han 12 år som er 85 menneskeår og pensjonert fra den jobben. Dette er en nedtrapping fra den jobben og han elsker jo å jobbe, men neste år får han nyte pensjonstilværelsen helt. sier Nina Haaland fra Hund I fokus. Etter at alle barna hadde hilst på Litten, fikk de med seg en godbit i hånda med beskjed om å gjemme seg. Og Litten skuffet virkelig ikke, med godbitens luktspor hengende i lufta brukte han cirka 2 sekunder på å peile seg inn mot barna og gikk rett på de hver gang, og logret stolt med halen før han hentet matmor for å vise sitt funn.

VIKTIG OG HUSKE:

Hundeskolen Hund i fokus hadde med seg et ark hvor de hadde laget noen huskeregler for barn og hund.
1. Gå aldri bort til en hund som står bundet uten eieren.
2. Spør alltid eier om å få hilse på hunden, sjekk hundens kroppsspråk for å finne ut om den vil hilse på deg.
3. Gå aldri bort til en hund som sover eller spiser. Prøv aldri å ta fra en hund en leke eller en pinne som den passer på.
4. Forstyrr ikke en hund som har lagt seg på plassen sin.
5. Stå rolig til hunden viser tegn til å ville hilse.
6. Skal du klappe en hund, stryk hunden under haken, på brystet eller langs siden. Ikke bøy deg over og klapp den på hodet, da kan hunden bli redd deg. Er hunden liten og du føler deg trygg, sett deg ved siden av den istedenfor å stå.
7. Se på hunden med ansiktet litt mot siden. Ikke stirr den rett inn i øynene.
8. Gå alltid rolig mot hunder. hvis du løper kan hunden tro at du vil leke og da vil den kunne jage deg.
9. Kommer en hund mot deg, stå rolig, hold armene ned langs siden. Snu deg med siden mot hunden uten å se på den. Da hjelper du hunden til å slappe av og den vil sannsynligvis gå vekk fra deg.
10. En hund som bjeffer er ikke alltid sint. En hund som logrer er ikke alltid vennlig. Overse hunden helt hvis du er i tvil.
11. Hunder er IKKE kosebamser. Alle hunder er ikke gode lekekamerater for barn. Barn og hund må bruke tid til å bli kjent med hverandre og bør aldri etterlates alene.