Gå til sidens hovedinnhold

På Symfonitur/trygge reiser-tur til Kroatia

Artikkelen er over 8 år gammel

Lørdag 29. september samlet en gjeng seg på nytt ved Fabrikkjordet for å dra sammen på tur for annen gang. For flere av oss var forventningen stor etter å ha vært med Alfa Travel til Albir i fjor. Denne gangen skulle turen gå til byen Makarska i Kroatia.

Reiseledere i år var Kjetil Ruud fra Alfa Travel og en av våre egne, nemlig Ann Helene Andersen som er sykepleier.
Nytt denne gangen, fordi vi var for få påmeldte fra Svelvik, var at det var åpnet for påmelding fra andre steder. Det har ført til at vi nå har fått nye bekjente fra Drammen, Sande, Asker, Bærum, Ski, Oslo og Kløfta.
Etter innsjekk og en spasertur ut til gate 58A fraktet SAS oss trygt ned til Split hvor svenskfødte Agneta tok i mot oss og guidet oss på bussturen ned til Makarska. Hun hadde bodd der nede i over 20 år og viste det som var verdt å vite. Etter en tur på ca. en og en halv time ankom vi hotellet vårt, Hotel Park, som ligger et lite steinkast fra havet. Hotellet var kjempefint og bare 7 år gammelt, hadde fire stjerner og det var svømmebasseng og stor terrasse rett utenfor resepsjonsområdet. Det var flere km strandpromenade. Første dagen var rolig, og etter en nydelig middagsbuffet gikk de fleste til køys.
Da frokosten var unnagjort på søndag, hadde vi informasjonsmøte, og for de som ville, var det lunsjtreff kl. 13:00. Dette var et tilbud vi hadde hver dag for de som ikke ville gå på egenhånd. Ettermiddagen og kvelden gikk til å bli kjent på hotellet og i nærområdet samt bli kjent med hverandre. Deltagerne som ikke var fra Svelvik ”gled” greit inn i gruppen, hyggelige mennesker.
Mandag hadde vi vårt første ”tema-treff”. I år hadde vi grepet fatt i Svelvik Frivilligsentrals brosjyre ”AKTIV FRITID” og lagt opp til en meningsutveksling rundt dette, bl.a. hva som gjorde at vi ikke deltar eller møter opp på arrangement og lignende. Ellers gikk dagen med til å nyte det deilige været.
Tirsdag skulle vi på båttur langs kysten. Dagen startet imidlertid med et forrykende uvær, regn i ”bøtteklassen”, torden, vind og skypumper. Dette sto på i ca. en time. Da ringte skipperen og sa at nå ble det tur. Solen dukket frem igjen og vi fikk en topp tur nedover kysten etter å ha blitt servert en Grappa og/eller en ”Jaffa” da vi kom ombord. Vi passerte mange små fine steder, og etter hvert gjorde vi strandhogg i en liten idyllisk by som heter Podgora hvor vi ruslet litt rundt før det ble servert lunsj om bord, deilig grillet makrell og høy vannbakkels fylt med vaniljekrem. På turen tilbake til Makarska fikk vi se en flokk delfiner som tumlet rundt båten.
Onsdag startet Ann Helene opp med morgentrim, noe som samlet mange deltakere. Etter middagen på kvelden hadde vi allsang og quiz som også var populært.
Torsdagen gikk med til trim og tema. Ellers hadde vi ”fri”.
Tidlig opp på fredag for da gikk turen med buss ned til Dubrovnik, en tur som tok ca tre timer. Vi kjørte kystveien og passerte mange idylliske steder nedover på Makarska-rivieraen. Så kom vi til grensen mot Bosnia-Hercegovina. Landet har nemlig en 20 km lang kystlinje ut mot Adriaterhavet, noe som deler Kroatia i to. Men som norske turister bød ikke grensepasseringen på noe problem. Vel fremme i Dubrovnik ble det å gå i kø, masse turister, men også masse å se. Gamlebyen var blitt restaurert etter krigen slik at det var lite å se til ødeleggelsene etter den. Det eneste vi så var et innrammet hull etter en granat som ikke hadde eksplodert inne i en kirke.
Lørdagen startet med trim etter frokost. Dagen gikk med til bading, shopping og besøk i Gamlebyen . Noen av oss dro inn og så det som skal være en av verdens største samling av skjell. Du verden for noen fine farger og fasonger. Om kvelden var det samling med kultur og humor, veldig koselig.
Søndag var det på ny samling til tema hvor vi planla en aktivitet som vi skulle ha på tirsdag. Noen skulle lage plakater, andre planlegge selve aktiviteten og atter andre skulle legge til rette. Vi ble enige om at aktiviteten skulle være boccia. Resten av dagen var ”at leasure”.
Mandag kveld var det på nytt en utflukt. Etter en halv times busstur var vi fremme på en liten gård som hadde spesialisert seg på å ta imot turister. Her ble det servert bondekost, først ost og skinke og så en deilig rett bestående av kylling, lam og poteter, alt nydelig krydret, og med vin eller mineralvann til. Hovedretten ble tilberedt i leirskåler i en stor grue ute på gårdsplassen. Vi ble underholdt av en gruppe på to kvinner og fire menn som sang og danset for oss til musikkfølge av banjo og gitar. De hentet sågar opp noen fra gjestene som fikk prøve seg med dans, klapping og sang.
Tirsdag var den store boccia-dagen. Alle var med i spillet som gikk av stabelen ved bassenget. Latter og fortvilelse alt etter hvordan man kastet. Men moro var det lell. Siste kvelden samlet vi oss til hyggelig samvær med litt sang, mye moro og litt quiz.
Onsdagen kom og det var på tide å sette kursen opp igjen til Norge og et betydelig kaldere vær. Etter litt diskusjon ved innsjekkingsskranken, var utstyr og mennesker sjekket inn og SAS fløy oss hjemover til Gardermoen hvor vi landet i halv sekstiden. Her ventet bussen fra Team Tour som brakte oss det siste stykket hjem til Svelvik hvor det vanket en og annen klem før vi dro hver til vårt.
Og som i fjor, vi var alle sammen enige om at det hadde vært en fin tur. :o)

Kommentarer til denne saken