Selvgjort er velgjort

SELVGJORT ER VELGJORT: Jørg Nordås bruker huggjernet som en forlengning av hånden, og med sikre og stødige drag kommer matboksen til syne.

SELVGJORT ER VELGJORT: Jørg Nordås bruker huggjernet som en forlengning av hånden, og med sikre og stødige drag kommer matboksen til syne.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Husflidlaget er en av våre beste måter å bevare gamle tradisjoner og håndverk i hevd, vårens program for laget i Svelvik inneholder foredrag om staskniver, bunadsølv, papirlaging og påskedekorasjoner.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Tre tirsdager i måneden samles husflidslaget i egnede lokaler på ungdomsskolen, hvor de bruker sløyd og håndarbeidsalen. Spikkegruppa lager for tiden matboks, drammeglass og ølhøne. Sylskarpe kniver og huggjern blir brukt så flisene spruter. Den siste tirsdagen samles de på fabrikkjordet.

SPIKKE-RING

- Vi har nå et moderat forbruk av plaster, så vi har da lært noe opp gjennom årene, humrer Husflidlagets leder Bjarne Kassan mens han spikker på et kommende drammeglass med fire stetter.- Vi pleier å være mellom tre til fem stykker i spikkeringen, som sitter her og skravler og deler erfaringer. Neste foredragskveld med Husflidlaget kommer det en utflyttet Svelviking. Kari Allum bor nå i Lillehammer, og er en kløpper til å lage papir. Hun kommer for å tegne og forklare prosessen å lage papir fra bunnen av den 25. januar. forteller Kassan.
Han vil også informere om deres nye tilbud på hobbyrommet på fabrikkjordet. Her skal de samles på dagtid på torsdager, og alle er hjertelig velkomne innom, enten for litt håndarbeid, eller bare en prat.
Jørg Nordås er fra Sande og Bekkestranda, og er godt i gang med en liten matboks såkalt tine.
- Teknikken kalles sveiping, og da pleier jeg å bruke selje, eller som i denne, hvor valget falt på bjørk, sier Nordås mellom dragene med huggjernet. Han trives godt med gjengen, og har ingenting imot at han må til Svelvik for å dele sin hobby med andre. Grete Strand Henriksen sitter og spikker på en ølhøne, hun anbefaler tresorten lind til dette formålet, eller man kan bruke or.

HÅNDARBEIDE

I håndarbeidsalen sitter de som liker nåler, fargerike tråder og strikkepinner og planlegger vårens kreasjoner. Quilting eller lappeteknikk er i støtet, og fargene er rødt, gult og blått. På bordet ligger det reisebrosjyrer over St Petersburg som er målet for en tur arrangert av Vestfold Husflidslag. Diskusjonen går om det ikke hadde vært en nydelig liten ferie, med masse kultur, ja kanskje de også får tid til russisk ballettforestilling...

Svelvik Husflidslag ble stiftet 10. juni 1997, og teller i dag 40 medlemmer. Det å gjøre ting med omhu eller med flid er en flott filosofi og ta med seg til de fleste ting i livet. Husflidlaget lager hverdagslige ting, men med omhu og flid blir det til kunsthåndverk. Og joda, dørene er åpne om det er flere som har lyst til å bli med.


Artikkeltags