Tar vare på tradisjoner og kunnskap

ALT MULIG: De driver med litt av hvert på sine arbeidsbenker og Bjørn Vedal skjærer ut drageornamenter til stolper på huset sitt.

ALT MULIG: De driver med litt av hvert på sine arbeidsbenker og Bjørn Vedal skjærer ut drageornamenter til stolper på huset sitt.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De er en sosial gjeng med godt humør iblandet en flis arbeidslyst og en stabel kreativitet som samles i sløydsalen på tirsdager, for å dele sin interesse om tre.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Med stødige hender, og tålmodighet holder trearbeider-ringen til Husflidslaget på. De samles tirsdager gjennom skoleåret i sløydsalen på ungdomsskolen. Og det er interessen for bearbeidingen av treverk som er midtpunktet, men ikke uten både en og to kaffekopper. Praten går hele tiden om forskjellige teknikker hvilket tre som er best, og alt mulig rart de kommer på i farta. De jobber stort sett manuelt, helt uten maskinkraft annet en sin egen kropp, med kniver og forskjellige jern.
- Vi har uansett ikke lov til å bruke maskinene her på skolen, Så vi pleier å skjære ut det vi må hjemme, og gjør utskjæringer her. Ellers må vi ta med utstyr hjemmefra, forteller Grete Strand Henriksen.
Hun holder på med ei stor ølhøne, mens hun flere små som skal finpusses på benken.
- Vi er også en gjeng av oss som drar til Tranby en gang i måneden og henter inspirasjon, sist så lære vi om hvordan vi lager neverbokser med gammelt tradisjonelt mønster, forteller hun videre.

ØLHØNER
OG DRAGER

De er mellom sju og ni som pleier og samles, og de er fra både Sande og Svelvik, og det er en åpen gruppe. Hva du vil lage er også helt opp til den enkelte. På tirsdag jobbes det med en vakker utskåret skapdør, noen nydelige klokker, brødfjøler med intrikate mønstre, ølhøner og drageornamenter.
- Dette er den tredje av i alt åtte dragehoder. Det er trykkimpregnert treverk, jeg har limt sammen for å få de rette tykkelsen. De skal henge på toppen av noen stolper på huset nå jeg blir ferdig, forteller Bjørn Vedal.
- Her tar vi imot alle som har lyst til å arbeide med tre fra maling til utskjæring, og ingen forhåndskunnskap er nødvendig, Bare å stikke innom på tirsdager for en kopp kaffe, runder de av mens de tar seg en liten pause.Artikkeltags