En delegasjon har igjen vært på nordisk vennskapsbybesøk, fra 24. til 27. august. Etter fjoråret, hvor vi var vertskap her i Svelvik, og hvor vi igjen fikk mange godord av fjorårets gjester for vårt program, det fabelaktig gode været og ikke minst Svelvikspillet, var det Danmark sin tur i år. Det er alltid godt å være norsk i Danmark, og i år var intet unntak! Flott program i en deilig by med dansk gjestfrihet!

LES OGSÅ: Byggesaker i Nedre Eiker

12 delegater

12 forventningsfulle delegater, herav 2 politikere, 2 ungdom og fire representanter fra Foreningen Norden Svelvik, dro av gårde tidlig en torsdag morgen for å rekke ferjen fra Larvik kl. 08.00. På vei mot Bogense tok vi innom Århus for et besøk på det store kunstmuseet Aros, etter et godt innspill fra ungdommen.

I Bogense ble det denne gang avholdt hele fire viktige møter, to for de nordiske politikerne og to for representantene fra Foreningen Norden. Her var tema bl.a. samskaping og dialog med innbyggerne (en fortsettelse av vårt tema i Svelvik i fjor), og kommunens arbeid med kulturarv og friluftsliv.

Bisonfarm

Videre var vi bl.a. på besøk i Europas største Bisonfarm (Ditlevsdal) med sine nesten 400 dyr. Her hørte vi om (og så) den store oksen Goliat som hadde gått ned ca. 300 kilo i vekt etter vårens jakt på bisonkuer. Det magre kjøttet har mindre fett enn kylling og kalkun, fordi pelsen til bisonene er så tett at dyrene ikke trenger stort av fett på kroppen for å holde varmen (de har 7 ganger tettere hårvekst enn en ku). Vi var på besøk hos næring og turisme og hørte om hvordan de har organisert arbeidet, vi var på Gyldensteen Strand og så hvordan naturfondet har bygget fuglereservatet, var på Egensedybet og Enebærodde, store eksempler på hvordan danskene setter naturvern og dyreliv i fokus, og vi var på den flotte herregården Hofmansgave.

Selvsagt hadde vi også sosiale treff, bl.a. på planteskolen, og på H.C. Andersens Golfanlegg, hvor de har sikret seg den store bronseskulpturen av den store forfatter som i sin tid billedhoggeren ikke fikk riktig pris for. Da besluttet han, heller å senke skulpturen i sjøen i protest. Så fikk en investor fra Bogense ideen om å gå i prisforhandlinger med billedhoggeren, for så å endre navn på golfanlegget og sette den store statue i parkanlegget foran hovedhuset.

Tidligere skoleprosjekter og musikkutveksling er noen viktige resultater av det nordiske samarbeidet. I år var det også et meget interessant kunstinnslag i Nordfyn, hvor flere danske billedkunstnere har bodd i Vesturbyggd på Island. Dette resulterte i en flott utstilling av malerier, tegninger og akvareller fra fuglefjell og landskap, og planen er nå å utgi en bildebok. For Svelviks del har det i år som i fjor vært deltakelse av unge kunstnere fra Nordfyn kommune på workshop og utstilling i Fossekleiva, i forbindelse med vår KunstCamp. Og på vanlig måte avsluttet hele delegasjonen med Svelvikvalsen av Aage Bryhn, til stor applaus. En fin tur, hvor representanter fra de fem land alle ser viktigheten av å holde på det gode nordiske vennskapssamarbeidet, med felles historikk, språk, tankegang og verdier.

Kronerulling for Vassås