Gå til sidens hovedinnhold

Min generasjons store valg?

Artikkelen er over 5 år gammel

stem med hjertet

Min generasjons store valg?

Jeg skriver dette til Svelviksposten for kanskje å bli kvitt litt av tvilen som gnager meg; kommunereform med lokaldemokrati, robusthet, kompetanse, sårbarhet og stordriftsfordeler driver meg til vanvidd. Hvem sitter på sannheten? I VG kan man lese om nasjonal fiasko, på radioen snakker journalistene seg varme om elendig valgdeltagelse, dårlige spørsmål knyttet til folkeavstemming og et soleklart NEI standpunkt de aller fleste steder. I Trøndelag stemmer den ene kommunen for å bli med naboen på fremtidens fest, men naboen vil ikke ha med den naboen, så der ble den festen avblåst, mens Sanner gjør sitt ytterste for å straffe de som ikke en gang har en god venn å gå med på fremtidens fest. Ordførere over det ganske land sliter nå med å forklare folket om hva dette dreier seg om, fordi de fleste er jo mest opptatt av Skam, facebook, paradise hotel eller noe annet viktig som foregår på telefonen og gjennom sosiale medier, som opptar mange i dagliglivet.

Det er en mengde politikere fra ulike partier som er mere eller mindre frelst av trusselen om fremtidens utfordringer, de sitter trolig på mere grundig informasjon og har trolig sett lyset og løsningen der fremme, men de er i utakt med folket og de representerer folket, dette er mitt store dilemma.

Det er vanskelig for meg å se at det blir mere lokaldemokrati, når vi skal sloss for lokal innflytelse i en storkommune med et tyngdepunkt som ei spekeskinke. Det er heller ikke lett å se at områder vi i dag kan oppleves som, litt lite robuste på, blir vesentlig styrket i en ny storkommune, ledelse, lokalkunnskap kan faktisk være en særdeles viktig kunnskap, ikke minst i fremtiden, og det har vi nærmest kontroll på i Svelvik nå. Kompetanse og behovet for ulik kompetanse er jo i konstant endring. Vi har meget kompetente lærere og et helsetilbud vi kan være stolte av, og hva får oss til å tro, at nye helse og omsorgsarbeidere og lærere skal strømme til Svelvik bare vi blir en ny storkommune? Ikke logikk i mine ører.

Sårbarhet, ja vi er kanskje litt sårbare i Svelvik, kanskje ikke alle får svar så raskt som de skulle ønske, men det er vel et par i Drammen som har ventet på byggesaker også tenker jeg. Når det gjelder generelt sårbarhet, så er det vel en viss fare for at vi er sårbare mot kollaps av viktig infrastruktur, springflo, store skipsuhell, leirras osv. men jeg har ikke sett noe kvikkfiks på det område heller, der har vel de fleste kommuner nok med sin egen sårbarhet vil jeg tro. Stordriftsfordeler har jeg også litt problemer med å se, altså ikke på alle områder, men på de store områdene som skal bestå lokalt, der er det trolig ingen ting å hente. Blir man for stor så dukker det opp nye behov, så det er etter min vurdering ikke alt som blir bedre, mere effektivt og rasjonelt bare det blir større, organisering og nærhet til politisk ledelse og administrasjonen har jeg klokke tro på i denne sammenheng.

Etter alle disse vurderingene skal man altså ta et valg. Hvordan er denne storebroren da? Joa, stor og fin; tog, teater, union, Bragernes torg, badet, Marienlyst, havna, Aas og Gulskogen da. Ok, men hvordan er moralen? hvordan tenker denne storebroren, hvordan er holdningen og kulturen på bunn? Er det vekst og utvikling koste hva det koste vil? Er det sånn at betalingsbommene fortsatt skal stå på kommunegrensene, er det sånn at Konnerudfolk skal spares for å betale bomavgift?

Skal Drammen ta Lierstranda med tvang, hvis Lier ikke vil? Hvor ligger ydmykheten hos denne storebroren som lokker oss? Er han raus og omsorgsfull, bare at det ikke er så lett å se? Vi tar uansett med Svelvik fordi de er så villige liksom, men vi ønsker oss egentlig alle naboene, i alle fall nesten? Sande i Vestfold, er litt mere brysom, de er litt mere ferdig liksom, de har vei, jernbane, NJB, skog og jord så det holder. Problemet med Sande er at de har like bra vei i begge retninger, så de ser med glede begge veier, og de som oss er Vestfoldinger, vi hører til her i Vestfold, riktignok nord i Vestfold, men like fult Svelvik er Vestfold og det handler om identitet og fremtid.

Hvis jeg skal summere opp litt av det jeg tenker og det magen sier; Jeg vil ha med Sande, jeg mener det, da blir vi robuste nok i møte med Drammen, jeg vil ha med tusenvis av kloke hoder med masse sunt bondevett til å danne denne storkommunen, jeg vil gå med tvillingbroren min i samme retning, jeg vil dele fagmiljøene i disse kommunene med tvillingbroren min, jeg vil ikke ha ulogiske grenser og fylkesgrenser mot tvillingbroren min. Jeg vil ha like regler og forvaltning i Svelvikstrømmen som i Sandbukta og ligge i samme fylke. Jeg vil at Berger område skal blomstre sammen med Vammen og ikke skape nye barrierer for fornuftig utvikling, jeg vil at Svelvik skal vokse sammen med Sande og ikke fra hverandre. Svelvik og Sande har mye til felles, det må dyrkes til glede for fremtidige generasjoner.

Mvh en tviler:

Ivar Gaaserud Pettersen

Sp representant i Svelvik

Kommentarer til denne saken