Gå til sidens hovedinnhold

Ny og økonomisk robust kommune

Artikkelen er over 5 år gammel
Tilsvar

tilsvar

Ny og økonomisk robust kommune

En ny kommune bestående av Svelvik, Drammen og andre kommuner i Drammensregionen vil bli en økonomisk robust kommune. Svelvik har allerede i dag en trang økonomi og vil i tillegg tape 3,5 millioner i året på å stå alene. Sammen med Drammen vil bli med i en ny kommune med positiv inntektsutvikling.

Hilde Midtstue referer i sitt innlegg i Svelviksposten 2. juni til et svar jeg ga om kommuneøkonomi på det siste folkemøtet.

På folkemøtet hevdet Midtstue at Svelvik kommune har bedre økonomi enn Drammen kommune. En slik påstand er åpenbart feil, men hun begrunnet det med at Drammen har høyere gjeld per innbygger. Svaret jeg ga Midtstue i møtet har hun åpenbart misforstått.

På samme måte som i privatøkonomien er det en sammenheng mellom hvor høy inntekt en kommune har og hvor høy gjeld kommunen kan ha. Har du høy inntekt kan du låne mer.

Drammen kommunes eierskap i kraftselskapet EB er en ren finansiell investering. Denne investeringen gir finansinntekter. Disse inntektene kan for eksempel brukes til å betale renter og avdrag på kommunens lån.

Jeg har ikke hevdet at Drammen bør selge seg ut av EB, men at Drammen kommune kunne vært tilnærmet gjeldfri dersom de solgte seg ut og brukte pengene fra salget til å betale ned lånene. Sammenligningen av gjeld per innbygger mellom Drammen og Svelvik blir meningsløs når Midtstue ikke forholder seg til dette.

Andreas Muri

Ordfører

Kommentarer til denne saken