FpU vil ha eksamen før russetiden

Årets russefeiring er godt i gang, og mange har gledet seg lenge til den store feiringen av 13-års skolegang. I realiteten medfører feiringen eksamener med fyllesyke og slitne elever. For eksamen og russetid er nemlig noe som ikke går hånd i hånd. Hvorfor skal feiringen av 13-årsskolegang begynne før endt skoleløp?

LES OGSÅ: Humanetiske konfirmanter

Vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) vil ha eksamen før russetiden. Russetiden er til for å feire at du har kommet deg igjennom 13 år med skolegang. Med dagens ordning feirer russen før de har tatt eksamen og er ferdige på skolen. Dette er en meget uheldig ordning, der fest blir prioritert fremfor eksamenslesing.

Det var Arbeiderpartiregjeringen som i 1979 vedtok å ha eksamen etter 17. mai. Dette ble vedtatt for å legge en demper på russefeiringen. I stedet har konsekvensen blitt at det har gått hardt ut over eksamen og andre viktige presentasjoner på skolen. For vi vet alle at russefeiringen har kommet for å bli, og det er noe Arbeiderpartiet snart må innse.

Med dagens ordning står avgangselevene ovenfor et valg, der de blir nødt til å velge mellom russefeiringen og eksamensforberedelser. Det er mange som prøver å kombinere dette, men svært få gjennomfører med glans. Det er utrolig synd at dette skaper splittelser blant avgangselevene. Alle fortjener en ordentlig russefeiring sammen med alle sine medelever etter 13-års skolegang og bestått eksamen. Derfor er det mye bedre å ha eksamen før russetiden.

LES OGSÅ: Nå er Svelvik blitt valgt som språkkommune

Ordningen er ødeleggende for elever som vil studere videre. Mange må ta opp fag og sliter med å komme inn på videre studier. FpU vil legge til rette for at avgangselever skal få gode resultater på eksamen. Slik at de videre kan søke seg inn på studiene de selv ønsker. Å blande elevenes store feiring sammen med eksamen, er ikke et sjakktrekk.

Vi i FpU mener vi bør prioritere skolen ved å legge et skille mellom russetiden og eksamen. Eksamen før russetiden vil føre til full konsentrasjon på skolen og gode resultater vil forekomme. Slik vil også russen få den feiringen de har fortjent etter 13 år med skole. Vi mener det er mye bedre å ha russetid i lykkerus, enn eksamen i bakrus.

Silje Helen Sørhaug Johansen

Fylkesformann i Vestfold FpU