Gårsdagens såkalte "lock-down" av Norge kom brått på mange. Til tross for myndighetenes oppfordring om å ikke hamstre mat i butikkene, var det likevel mange butikker i landet som opplevde nettopp det. Blant dem var både Kiwi på Svelvik Nærsenter og Rema 1000 Svelvik.

Daglig leder i Rema 1000, Frode Dølmo, sier det ser ut til å være litt lavere pågang fredag tidlig ettermiddag.

– Det er litt roligere enn i går. Det er helt klart. Men vi har ikke klart å få fylt opp hyllene igjen like mye som vi skulle ønske. Det ser ut som leverandørene sliter litt med tanke på mandagen nå faktisk, men det er vanskelig å spå, sier Dølmo.

– Blir du bekymret?

– Nei, det blir jeg ikke. Det blir et etterslep fordi i går overgikk alle andre dager, det er i julen eller i mai vi pleier å oppleve de største dagene. Men i år blir det nok gårsdagen, og det var ingen forberedt på. Det blir et etterslep noen dager, men i midten av neste uke er alt normalt igjen, sier Dølmo.

Glissen-brødhylle

Hos Kiwi Bjørnstad i Storgaten rakk de akkurat å bestille mer brød til i dag. Likevel begynner det å bli glissent i brødhylla fredag ettermiddag.

– Det er mange som har handlet brød i dag som ikke fikk i går, sier daglig leder Thor Bjørnstad.

Han opplevde et veldig trykk i går, men synes ikke det var «hamstre»-tilstander i den forstand at folk handlet mye, men ikke veldig mye av enkeltting. De har til og med noen bokser Spaghetti à la Capri igjen, fleiper Bjørnstad.

– Jeg synes folk handlet mye, men ikke så spesifikt. Hyllene er i hvert fall ikke like innskrumpet som det er andre steder, men vi satt en klar dagsrekord i går.

Han er heller ikke bekymret for tilgangen på matvarer:

– Det kommer varer inn hele tiden. Så hvis alle bare kjøper det de trenger, skal vi ha nok, sier Bjørnstad.

Får mye varer

Etter gårsdagens «hamstring» var det noen tomme hyller hos Extra Svelvik også, forteller daglig leder Abdul Jalal Mohammad.

– Det var ekstremt i går, og det er det i dag og. Det er litt roligere i dag, men vi merker ikke så mye til det nå fordi vi har fulle hyller igjen. Kundene får tak i det de trenger – vi fikk en stor levering i dag, sier den daglige lederen.

Han har forståelse for at nyhetene om korona og tiltakene som iverksettes kan skremme folk til å handle, men han tror ikke det kommer til å fortsette sånn.

– Vi kommer ikke til å gå tom for varer. Men hvis det blir slik det var i går lenge, da blir det verre. Jeg tror ikke det blir sånn på sikt, men man vet aldri, sier han.