– Jeg hører at mange snakker seg imellom, om at de skal delta i paraden, men likevel er det altså veldig få organisasjoner fra Svelvik som har meldt seg på. Kanskje vet de ikke at dette er noe de bør gjøre - eller de tror muligens noen andre allerede har meldt dem på, men uansett er det på tide nå. Selvsagt blir ingen nektet å være med, selv om de ikke har meldt seg på i forveien, men de bør vite at det er viktig likevel, sier Bråten.

Hun viser til at PST, bare for tre dager siden, gikk ut med at terrorhandlingene ved to utesteder 25. juni sannsynligvis var rettet mot skeive - og varslet at homofile kan være mer utsatte for terror i tiden framover. Politiet skal ha økt beredskap både i Drammen og Svelvik under Pride-arrangementene, og ønsker seg naturlig nok en viss oversikt over hvor mange som kan tenkes å møte opp denne dagen - og omtrent hvor store opptogene blir.

Mangler idretten

– Og ja, vi legger nå ut navnene på de organisasjonene, lagene og klubbene som har meldt seg på - på nettsidene til drammenpride.no. Det signaliserer at de engasjerer seg for åpenhet og toleranse, og vi så tidlig at at flere meldte ifra om de ville delta - etter at vi først la dette ut. Det viktigste er kanskje budskapet de sender eventuelle skeive medlemmer de måtte ha, om at her er de velkomne - uansett legning eller kjønn.

Bråten er veldig opptatt av at spesielt klubber, foreninger og lag for barn og unge bør gå foran som et godt eksempel i så måte. Hun er stolt over å kunne fortelle at Svelvik menighet var blant de aller første som meldte seg på paraden - og i tillegg arrangerer regnbuemesse dagen etter - det vil si søndag 14. august. Derimot savner hun mer initiativ fra de lokale idrettslagene, siden veldig mange barn og unge deltar i organisert idrett.

Så langt er det, foruten Svelvik menighet og Svelvik musikkorps - som skal lede an i paraden, bare Drammen Venstre, Drammen unge Venstre, Drammen Høyre, Undergrunnen, Fossekleiva kultursenter, Utdanningsforbundet og MDG, som har meldt seg på til svelviksparaden.

Utsatt frist til mandag

I håp om at flere lokale grupperinger nå skal følge Bråtens oppfordring - og melde seg på via drammenpride.no, er også tidsfristen for påmelding til opptoget i Svelvik utsatt fra 6. til 8. august.

I slutten av juni sto Angelica Bråtens 11 år gamle datter Eva-Marcela fram i Svelviksposten, og fortalte at hun var interessert i jenter.

På grunn av hennes mot og åpenhet, har både mor og datter opplevd at andre unge forteller at de også føler seg annerledes - når det kommer til kjønn, identitet og legning.

Bråten forteller at hun har kommet i kontakt med flere voksne skeive også, ikke minst etter at hun ble paradeansvarlig i Svelvik. Hun synes det trist at mange forteller at de ikke kjenner til noen andre skeive i området.

Ikke alene likevel

– Så da oppfordrer jeg dem til å møte opp til Pride - så skal de få se at de ikke er aleine. Men jeg tror nok Drammen har vært litt bakpå når det kommer til åpenhet på dette feltet, og at det lenge har vært vanskeligere å stå fram med en annen legning her - enn for eksempel i Oslo, sier Bråten.

Hun tror Drammen Pride har bidratt til å bedre situasjonen. Både ved at skeive oppdager at de slett ikke behøver å dra inn til Oslo for å møte likesinnede, og ved at så mange ikke-skeive deltar i feiringen - og viser at inkludering og toleranse er viktig for dem. Nå håper hun skeive i Svelvik får den samme opplevelsen lørdag 13. august, og at mange flere organisasjoner og grupper av alle slag vil tydeliggjøre sitt engasjement ved å melde seg på - og stå på lista over deltakere i opptoget.

– Men da må dere melde dere på paraden nå - og seinest innen mandag, oppfordrer Angelica Bråten.