Valgfag Internasjonalt samarbeid: En skoletur med mening

Gruppebilde: På veien passerte vi et monument som hedret de falne under andre verdenskrig, og da er det naturlig med en liten stopp og et gruppebilde.

Gruppebilde: På veien passerte vi et monument som hedret de falne under andre verdenskrig, og da er det naturlig med en liten stopp og et gruppebilde.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når vi på valgfag Internasjonalt Samarbeid på ungdoms- skolen reiser, så reiser vi med mening.

DEL

Meninger

For fjerde året på rad reiste valgfagselevene til Estland for å overlevere klær, sko og andre tekstiler til Narva Mercy Center i Estland. Årets tur besto av 15 elever og 3 voksne.

Mye av valgfaget handler om akkurat denne turen og dette oppdraget. Elevene må selv planlegge, organisere og gjennomføre innsamlingen. Her er det forskjellig gruppearbeid, og informasjon skal distribueres. På selve innsamlingen kom det inn masse klær som holdt oss sysselsatt i mange uker i etterkant. Klærne ble pakket om og sortert i poser merket både kjønn og aldersgruppe.

Fredag 2. februar reiste som nevnt 15 elever og 3 voksne med fly til Tallinn, for å oppleve noe som de færreste er forunt. Tidlig lørdag morgen satte vi kursen mot Narva. Fordi den russisktalende delen av befolkningen i Estland opplever en del diskriminering, så sliter befolkningen i Narva med å ta del i utviklingen som ellers preger landet. Det ble enda mer tydelig når vi nærmet oss Mercy Center, og synet av blokkene omkring senteret gjorde det veldig stille i bussen.

Vel inne fikk vi en varm velkomst og etter en lunsj ble vi fortalt om senterets historie. For noen år siden fikk de norsk hjelp til å installere et storkjøkken, slik at de kan lage mate til store grupper. Selve senteret har blitt bygd opp gradvis, og for bare 3 år siden fantes ikke spisesalen og lagerrommet. Alt dette har blitt bygd opp på dugnad av velvillige både fra Narva og Norge.

Etter besøket reiste vi tilbake til Mercy Center for å tømme lastebilen som hadde ankommet. Noen uker før avreise ble klærne hentet på Svelvik ungdomsskole av Misjon Europa som frakter klær og utstyr til Narva. Disse karene kjører fra Norge tidlig fredag morgen, og ankommer Narva på lørdag ettermiddag. En hel lastebil skal tømmes for sårt tiltrengt utstyr som klær og sko, samt masse mat donert av Delikat/Mills i Drammen. Vårt bidrag er borte i løpet av to til tre uker ble vi fortalt.

Mandag i uke 6 åpnet Mercy Center et nytt tilbud til de aller minste barna. I en boligblokk har de pusset opp en leilighet som gir et dagtilbud til de yngste. Her kan de leke, male, synge, spise og ellers få et pusterom fra en hverdag fylt med utfordringer og problemer. Det som nok ga størst inntrykk på elevene var at alle de 160 beboerne i blokka måtte dele på de to dusjene som fantes i bygningen.

Mandagen kom og hjemreisen sto for tur. Etter frokost og en busstur var vi på plass på flyplassen, og det var tid for refleksjon. Mange inntrykk, nye venner og mye latter er turen kort oppsummert.

Artikkeltags