Personen som skal bemanne «Klagemuren» i tidligere Sonjas Cafe, kan få travle tider

Fikk avslag: Bonde Sverre Iversen fikk nei til å drive med hjorteoppdrett på Ebbestad. Foto: Emma Huisman Moskvil

Fikk avslag: Bonde Sverre Iversen fikk nei til å drive med hjorteoppdrett på Ebbestad. Foto: Emma Huisman Moskvil

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSom medlem i storkommunen Drammen kan dette føre til interessante muligheter for Svelvik fremover. Og se, Drammen Arbeiderparti snakker med Svelvik Arbeiderparti om ny Svelvikvei! Veldig positivt og et eksempel hvordan ting kan bli til om man samarbeider. Men ny vei er ikke nok. Det må kombineres med lokal vilje til å se muligheter.

Her kommer den nye bonden på Søndre Ebbestad Gård, og tenker utenfor boksen. Ett hjortehegn! Slett ikke det første i Norge, så her finns det både erfaring og ekspertise å trekke på. Og den nytenkende bonden gjør research samt snakket med vår lokale rådmann. Alt lå til rette så for å komme raskt i gang, så det ble innkjøpt stolper og netting samt bestilt dyr.

LES OGSÅ: Fikk nei til hjorteoppdrett: – Da starter jeg heller med gris, og det lukter enda mer

Men hjort liksom alpakka og lama , er nye biotyper i Svelvikfaunaen, så da må søknaden behandles i lokaldemokratiet. Og da var ikke tiltaket så positivt lenger. Hjortehegnet kunne hindre fremtidig bebyggelse, hjortebrøl kunne være forstyrrende og ikke minst kunne lokke villhjort til Eikdammen. Det skal nok brøles veldig høyt for at Vestlandshjort skal lokkes hit! I våre marker har vi nemlig ikke hjort, men bare rådyr og de har vært her lenge. Men med hjort kommer det lus og flått og kanskje lukt også. Geiter er det nok av ved Eikdammen og det går bra selv om de vel også produserer møkk. Griser er også helt OK. Men hjort?

Forslaget ble nedstemt i Kultur- og byutviklingsutvalget med fruktbonde Kristin Surliens utslagsstemme. Hjorten kan jo gi seg på frukttrærne selv om dyra skal være godt inngjerdet. Men her vil vi ikke ha hjort, og når politiske posisjoner kombineres med kommersielle interesser, da blir det fritt frem for vikarierende argumenter.

Det er vanlig å erklære seg inhabil i saker hvor egeninteresse kan påvirke utfallet av en avstemning.

Det overraskende avslaget på søknaden førte til at bonden på Søndre Ebbestad Gård ble arg og truet med både gris og stengning av lysløypa.

LES OGSÅ: Grunneier: – Stenger lysløypa for resten av sesongen

Istedenfor samhandling og kommersiell drift skapes det konflikt. Svelvik Kommune er heller ikke så mye å stole på. Når en modig gründer søker om å få etablere seg på Grunnane, ble han møtt med arroganse og uinteresse, kan vi også lese i Svelviksposten. Det blir veldig vanskelig å se hvordan Svelvik skal kunne bli ett vekstområde i den nye storkommunen og ikke bare forbli en soveby. Ny Svelvikvei: Fint! Men den utløser ingen nyskapning om lokale krefter foretrekker proteksjonisme! Personen som skal bemanne «Klagemuren» i tidligere Sonjas Cafe, kan få travle tider.

Morten Bryhn

LES OGSÅ: Har sagt opp leieavtalen med kommunen om lysløype

Artikkeltags