DRAMMEN/NAMSOS: Merete Fossland arbeider til daglig med pasienter i respirator på Klinikk for kirurgi i Namsos.

Men situasjonen hun møtte på sykehuset i Drammen, hadde hun ikke klart å forutse.

Innenfor denne døra kom Namsos-sykepleierne tett på virusets alvorlige konsekvenser.

Jeg må innrømme at jeg ble helt satt ut. Mest av alt fordi pasientene var så syke. De som ikke er nøye med smittevernet, burde ha sett det. Det var rett og slett skremmende.

Merete Fossland, intensivsykepleier

I en sal på sykehuset lå seks koronasmittede personer i respirator, isolert. Mens tre av respiratorpasientene var avisolert, erklært smittefri – men fortsatt syke.

Hun forklarer at et stort rom i den vanlige intensivavdelinga var omgjort til en kohort, som i enkelt sagt er et rom der respiratoravhengige koronapasienter samles.

– Det var skremmende. Jeg var ikke klar over at det var så ille, og at pasienter med korona ble så syke. Jeg jobber med respiratorpasienter til daglig, men har ikke opplevd noe så krevende som dette, sier Fossland.

Denne duoen var ikke vanskelig å be – snart reiser de for å hjelpe koronapresset sykehus gjennom påska

Unge koronapasienter

En koronasmittet pasient trenger til sammen seks sykepleiere i døgnet. Det som overrasket Merete spesielt, var at alle i respirator var relativt unge.

– Den yngste hadde knapt rundet 40, mens den eldste var i slutten av 50-årene. Dette var også relativt friske folk i utgangspunktet, sier spesialsykepleieren som arbeidet i kohorten som heter «Bahamas».

Det eksotiske navnet kommer av at det for helsepersonellet er varmt å jobbe med de ni respiratorpasientene i smittevernutstyr.

Fossland forklarer at det i kohorten var et meget strengt smittevern, og at det var bygget sluser for å få pasienter, personell og utstyr inn og ut på en måte som beskytter pasienter og ansatte for smitte.

I Drammen fikk Namsos-sykepleierne virkelig se alvorligheten av pandemien.

– Jeg må innrømme at jeg ble helt satt ut. Mest av alt fordi pasientene var så syke. De som ikke er nøye med smittevernet, burde ha sett det. Det var rett og slett skremmende, sier Merete som fra før er vant med pasienter som av andre årsaker ligger i respirator.

Imponert over sykehuset

Hun beskriver et omfattende arbeid for helsepersonellet i Drammen, som hun selv var en del av i ei arbeidsuke på 70 timer.

– Den største forskjellen på koronapasienter og andre pasienter i respirator er at koronapasienter er mye mer arbeidskrevende. Jeg ble imponert over hvor godt Drammen sykehus løser det. Blant annet var de veldig opptatt av å bevare utholdenheten til personalet, sier Fossland.

Hun er blant flere helse-arbeidere Helse Nord-Trøndelag (HNT)har sendt til Østlandet for å bistå hardt pressede sykehus.

I tillegg til spesialsykepleierne Merete Fossland og Brit Hildrum fra Sykehuset Namsos har HNT sendt et team bestående av anestesioverlege og fire intensivsykepleiere fra Sykehuset Levanger til sykehusene i Bærum og Drammen.

Merete Fossland har nå reist heim fra Drammen, og ser tilbake på ei lærerik, men slitsom uke.

– Sykehuset i Drammen er fortsatt svært presset, og det forventes flere koronapasienter. Nå får vi håpe at vi her i området holder oss til restriksjoner og klarer å unngå en lignende situasjon, sier hun.

Rapport fra innsida av avdelinga som møter korona-trusselen: – Det er ei stor belastning