Gå til sidens hovedinnhold

Nedslående for Svelviks næringsliv

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ingen hemmelighet at det haster med en avklaring omkring Grunnanes fremtid som næringsarena. Til dels står vi på terskelen til å bli en del av en ny storkommune, og til dels har næringslivet et akutt behov for områder til å utvikle seg.

Byggi i Svelvik er en av deltakerne i førnevnte konstellasjon. Om ikke lenge utløper deres mulighet for å drive virksomhet fra den gamle Saga-tomta. Finner de ikke en snarlig løsning på nytt utsalgssted, da risikerer Byggi å måtte avslutte sin virksomhet i Svelvik, og en god håndfull ansatte risikerer å miste jobben. Flere andre av bedriftene i konstellasjonen vil måtte søke mot andre kommuner dersom de ønsker utvikling og vekst. Det er på ingen måte akseptabelt.

I 2017 fikk Nedre Eiker i oppdrag å vurdere planstatus for Grunnane næringsområde. Her har Nedre Eiker ikke bare vurdert planstatus i forhold til det som ligger innenfor lovens rammer, – nei de har til og med gitt politiske føringer.

I vurderingen kan man bla. lese at Nedre Eiker foreslår en detaljregulering av området. En slik detaljregulering er svært tidkrevende, og ikke i samsvar med det tidsperspektiv Svelviks næringsliv trenger for å kunne realisere et aktivt næringsliv på området. Da kan man lure på hva motivet for et ønske om detaljregulering bunner i? Det er i alle fall ikke noe som vil være med til å propellere næringslivets interesser i Svelvik.

Så kan man igjen stille seg spørsmålet, – hva og hvordan er det Svelvik kommune ønsker å fertilisere næringslivet i Svelvik?

Kanskje vi finner svaret i vurderingen fra Nedre Eiker? Her er et av argumentene som ligger til grunn for en samlet vurdering, og som er vedtatt av Svelvik Kommunes politikere i kommuneplanen: «Svelvik Kommunes fremtidsvisjon for tilrettelegging for næringsvirksomhet i kommunen: Foredling av lokal frukt og bærproduksjon, maritim virksomhet og kulturell virksomhet ...» Er det noe å si på at vi som kommune går på trynet gang på gang? Vel,- egentlig ikke ...

Nå har kommunen en ugjenkallelig siste sjanse til å være med på å styrke næringslivet (altså det riktige, bidragende næringsliv). Da må politikerne sette foten ned for en administrasjon som i mange år har laget obstruksjon for næringslivets interesser. Politikerne må vedta at næringslivet kan utvikle Grunnane næringsområde uten en tidkrevende detaljregulering. Næringslivet må i gang nå, ellers kommer det å koste Svelvik arbeidsplasser, og utviklingspotensialet flyttes til andre kommuner.

Kommentarer til denne saken