Gå til sidens hovedinnhold

Vi har stått støtt gjennom tøffe tak før

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordførerens julehilsen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Atter et år går mot slutten, og juleferien gir tid og mulighet til å se tilbake på året som har gått. Når jeg skriver disse ordene har ikke julefreden rukket å senke seg, men det gjør den forhåpentligvis snart. Dette har vært et svært hektisk år, og nå kjenner jeg på at jeg trenger en liten pause. Det er jeg kanskje ikke alene om å kjenne på, men da er det jo ekstra godt at jula endelig er her. I kommunen tar kommunereformen mer og mer av manges tid. Både medarbeidere, ledere og politikere er involvert på ulikt vis. Det er flust av prosjekter og møter av mange slag. Alt det nye kommer på toppen av alt alle gjør fra før, og vi er jo ikke flere til å gjøre det. Det gjør at mange gjør mye, og at vi føler på samvittigheten at vi kanskje ikke får gjort alt godt nok. Det kan tære på noen og enhver.

Reformen gjør også at enkelte medarbeidere flytter på seg og får nye utfordringer, og at utskiftingene skjer i et høyere tempo enn hva vi ellers er vant med. Jeg forholder meg nå til den fjerde rådmannen i mine tre år som ordfører, men Hans-Petter Christensen skal nok stå løpet ut på en solid måte.

For en ellers optimistisk ordfører gir disse aspektene av reformarbeidet noen bekymringer, når jeg ser at det er et helt år igjen som står foran oss, men jeg vet at vi i Svelvik har stått støtt gjennom tøffe tak før. Det gir en trygghet for at vi skal klare det fremover også, og fremtiden i den nye kommunen er jeg fortsatt sterk i troen på at vil se lys ut for oss i Svelvik. Dette til tross vil jeg likevel understreke at kommunen presterer. Selvfølgelig kan alltid noe bli enda bedre, men det er faktisk ganske mye som har blitt langt bedre i Svelvik på bare få år. På Kommunebarometeret i 2018 nådde vi opp til 74. plass, korrigert for kommunens inntektsnivå.

Barometeret sier noe om kvaliteten på tjenestene kommunen leverer, og nøkkeltallene for Svelvik er langt bedre enn Svelviks økonomiske forutsetninger skulle tilsi. Tilbake i 2013 lå Svelvik på 406. plass i den samme kåringen. Vi var altså en av de aller dårligste kommunene i landet. Det er vi ikke lenger. Nå er vi blant de bedre. Det er det mange ansatte som har jobbet hardt for å få til, og de står på hver dag for å gjøre det enda bedre. Det gjør meg stolt!

Noe av det jeg kanskje husker best fra 2018 er Kronprinsparets besøk, men minnene handler først og fremst om møtene de kongelige gjestene hadde med menneskene i lokalsamfunnet vårt. I den forbindelse velger jeg å avslutte med et lite utdrag av talen jeg holdt på Batteriøya denne dagen: «Norge er et vakkert land med mange fine steder, og etter min mening er Svelvik et av dem. Det er mennesker som gjør stedene til det de er. Svelvik er ikke et fint sted bare fordi det er vakkert, men først og fremst fint på grunn av menneskene som bor her. Ikke at vi er så mange, men mange av de få vi er bidrar langt mer enn det vi kan forvente av hverandre. Her i Svelvik er det rett og slett mange flotte folk, og det er ikke få timer med frivillig arbeid som legges ned. All frivilligheten og alt engasjementet er noe av det jeg synes at er aller finest med Svelvik. Når vi får kongelig besøk vil vi jo gjerne vise fram noe av det aller fineste vi har, og det er kanskje det vi i stor grad har gjort. Men heller ikke på et så fint sted som Svelvik har alle det like bra. For det er ikke alltid lett å være menneske, og selv i Svelvik kan vi bli enda flinkere til å bry oss om hverandre.»

Ta vare på hverandre i jula! God jul og godt nyttår!

Andreas Muri, ordfører

Kommentarer til denne saken