Grethe Nordby sitter på samfunnshuset sammen med Unni R. Eriksen og Hilde Holm. For tretti år siden satte hun en annonse i Svelviksposten, hvor hun etterspurte damer som kunne tenke seg å synge i kor.

De tre koristene ser i gamle fotoalbum og mimrer om turer de har tatt og konserter de har holdt med Svelvik Vokalis. På det meste var de 55 medlemmer, i dag er de 28 og ti av dem har vært med siden starten.

– Skulle vi delta på stevner var vi glad for at noen ikke meldte seg på, fordi da måtte vi bestille to busser, sier kasserer gjennom tre tiår, Unni, og ler.

Den rosa veska

Annonsen i Svelviksposten gjorde altså susen. I 1989 hadde de sin første korøvelse på gamle Svelvik skole. Grethe husker det godt. Hun hadde med den rosa veska de brukte til å ta inn kontingenten fra øvelsene.

Den første øvelsen var starten på årelange vennskap, men også mange tradisjoner, som for eksempel julemessene.

– Vi var så flinke og lagde så mye til messene. Blant annet julekaker som ble solgt unna på 20 minutter, sier Grethe.

Det er tydelig mange gode minner forbundet med Svelvik Vokalis, og damene snakker nesten i munnen på hverandre.

Da karene dro

Grunnen til opprettelsen av Svelvik Vokalis var at Grethe og 6-7 andre sangere gikk ut av Berger blandakor. Det var bare én mann igjen.

– Med bare én mann igjen kunne vi ikke kalle det blandakor lenger. Derfor la vi Berger sangkor på is, forteller Grethe.

Igjen sto de med Svelvik Vokalis – et kor som ikke bare synger, men show-er, spiller skuespill og kler seg ut, hvor det ikke er de store begivenhetene som står igjen som høydepunkter. Snarere tvert imot.

– Hver øvelse er et høydepunkt, sier leder for koret Hilde Holm, bestemt.

Unni og Grethe er enig.

– Det har vært dager gjennom de tretti årene hvor man tenker «ånei, er det sangøvelse igjen i dag», men når man kommer seg hit lurer man på hvorfor man ikke ville, sier Unni.

Én hane i hønsehuset

Og på øvelsen har koristene de siste tjue årene blitt møtt av dirigent, og eneste hane i hønsehuset, Petter Bjaarstad. Han har vært med siden 1999, og lager alle arrangementer tilpasset Svelvik Vokalis.

– Vi synger sanger koret vil synge. De kan komme med forslag, og så arrangerer jeg det for dem, forteller Bjaarstad.

30-årsjubileet skal naturligvis feires. Lørdag 26. oktober inviterer de til jubileumskonsert i Berger kirke. Cecilie Schilling og Synnøve Solberg skal også opptre.

Bjaarstad lover at konserten skal være full av høydepunkter fra de siste tretti årene.

– Det blir ikke noe nytt i denne konserten, men det blir både melodiøst, hyggelig og alvorlig, sier han.

Og damene gleder seg til atter en konsert. Grethe skal i hvert fall ta med seg den rosa veska si.