Gå til sidens hovedinnhold

Når kommunen ikke vil gi svar

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER: Den siste tiden har igjen spørsmålet om hvor i kommunen det finnes korona-smitte blusset opp igjen. Dette på bakgrunn av at det etter lengre tid med få smittede, gikk litt opp igjen.

Blant annet ble det på 17. mai sendt ut en pressemelding fra kommunen om at fire nye hadde fått påvist koronaviruset det siste døgnet.

Da vi i Svelviksposten tidligere i år forsøkte å få kommunen til å bekrefte, eller avkrefte, hvorvidt det var påvist smitte i hele den nye storkommunen, kunne de fortelle at de ikke ville gjøre dette av personvernhensyn.

– Hadde vi gått ut med informasjon på kommunedelsnivå, hadde vi fått nye spørsmål igjen. Da ville det vært «hvor i Svelvik», og så ville man gått videre og til slutt kunnet havne på et nivå som gjør at man nærmer seg faren for å identifisere, sa kommunikasjonssjef i Drammen kommune, Lars Arntzen, til avisa 31. mars.

Mange kunne leve med svaret, og synes det er totalt uinteressant hvor i kommunen de smittede bor.

– Hadde myndighetene gått ut med spesifikke adresser eller noenlunde nøyaktig posisjon, hva skulle vi bruke den informasjonen til? Sette lapper på døren til folk som var smittet?, ble det spurt i kommentarfeltet vårt nylig.

Vi i Svelviksposten har ingen interesse av å vite hvor i Svelvik smitten er, og er heller ikke interessert i å henge ut eller identifisere noen som er smittet.

Men etter å ha snakket med utallige mennesker i Svelvik, der omtrent samtlige har sagt «Jeg har ikke hørt om noen her som har hatt korona, så jeg tror ikke det finnes her», kan også bli problematisk. For selv om vi ikke har hørt at det finnes, kan det være koronatilfeller i Svelvik. Og det har vi også fått nyss i at det har vært, uten at kommunen vil bekrefte dette.

Men hva skjer egentlig, når vi tror at smitten ikke finnes her fordi kommunen ikke vil gi et spesifikt svar?

Jo, vi slipper oss nedpå. Vi dropper kanskje den ekstra håndvasken eller spritingen før vi går inn på butikken. Da Svelviksposten forrige uke telte 100 personer som gikk inn på Rema 1000, gikk 36 av 100 rett forbi håndspriten.

Mange av dem spritet kanskje hendene i bilen før de gikk inn, eller hadde egen håndsprit i lomma. Det er selvfølgelig ikke tatt med i regnestykket. Men om vi visste helt konkret at smitten fantes i gamle Svelvik kommune, ville man kanskje forsikret både seg selv og alle en ekstra gang og sprite hendene inne på Rema 1000 også?

Les også

Derfor får du ikke vite hvor i Drammen kommune korona-smittede bor

Kommentarer til denne saken