- Akkurat som Oslofjorden har sitt Drøbak, har Drammensfjorden sitt Svelvik; Norges nordligste Sørlandsby. Holdt fast ved det uttrykket!
Dag E. Wathne
[email protected]
Slik innledet Dag Inge Fjeld x-svelviking og x-lokalpolitiker sitt inspirerende foredrag under Næringsrådets juleavslutning forleden. En kveld, som foruten god mat med tilbehør, også inneholdt utdeling av tre høythengende priser. Men andre ord, en meget vellykket kveld.
Fjeld tok i sitt innlegg utgangspunkt i Svelviks såvel utfordringer som kvaliteter, uten å gå inn i den pågående - og opphetede debatt omkring skolestruktur og/eller kommuneøkonomi. Han løftet i stedet blikket, så på det potensiale som kommunen har, Nesbygdas nærhet til Drammen, Bergers nærhet til Sande, begge steder med togforbindelse for pendlere, og ikke å forglemme sentrums kvaliteter med sine mange små og hvite hus som skaper en trivelig ramme for de av oss som liker å ferdes i trivelige omgivelser. Men som noe av hans hovedpoeng; mens Oslo-folk sliter med høye bokostnader, er nettopp Svelvik en slik liten stille oase hvor man faktisk kan leve, selv om det krever pendling for flertallet av de yrkesaktive, men hvor man likevel har lokalsamfunn som danner en kjerne som man ikke finner i storbyene.
PRISDRYSS
Kveldens høydepunkt ble uansett utdeling av de forskjellige priser som Næringsrådet etterhvert har skapt noe av en tradisjon rundt. Og like tradisjonelt, det var ordfører som stod for overrekkelsene. Jonn Gunnar Lislelid, fikk med andre ord et avbrekk i en ellers usedvanlig travel økonomitid, til å hygge seg med noe så gøy som å gi rosende ord til virksomheter som på en eller annen måte har utmerket seg.
Årets nykommer: - Virksomheten som får prisen ”årets nykommer ” kom som en frisk sønnavind og etablerte seg i Storgata tidligere i år. Virksomheten er et enkeltmannsforetak startet opp av en flott Svelvik jente. Hun tråkket sine barnesko på Eik og tok deretter utdanning på BI og har hatt regnskap og økonomi som levebrød i alle år, bla på Union Papirfabrikk i Drammen, Geithus og i Skien. Siste arbeidsplass før nyetableringen i Svelvik var i Sande Kommune som økonomisjef i ca. 10 år, fortalte ordfører Lislelid som berømmet så vel etablering i sentrum, som det miljø hun har evnet å skape for håndarbeidsinteresserte. Og for den som ikke allerede har gjettet det, det ble Anne Kristine Teigen, som startet opp Annes Håndarbeid og Hobby.
Årets gründer: Og vi siterer igjen fra ordfører Lislelid: - Som Svelviks eneste restaurant-tilbud åpent på helårsbasis varierer antall ansatte fra 7 om vinteren til hele 14 på sommerstid. Våre glade eiere er hjertelig tilstede som vertskap, - og de ser nesten ut til å være der døgnet rundt.
To faglærte kokker sørger for nydelig mat, både i restaurant og til catering. Servitører og barkeepere sørger for at alle får det de ønsker fra både Bacchus og Lucullus, fortsatte han før han røper - noe trolig de fleste allerede hadde gjettet, at årets kårdede er Nina Christensen og Steen Jensen på Dreggen kro og vertshus.
HOVEDPRISEN
NÆRINGSLIVSPRISEN
La det med \en gang være sagt, denne gangen - og det er fjerde året på rad at prisen deles ut, gikk den meget velfortjent til Hofmann Renotec AS.
Og vi velger å ta med hele innlegget til ordfører Lislelid;
- Prisen er et bevis på at vinneren har gått gjennom det trange nåløyet til juryen i næringsrådet. Prisen henger høyt i næringslivs sammenheng.
- Årets prisvinner har 5-års jubileum i år, men har 30 års erfaring i bransjen. Selskapet er en familiebedrift, men har pr. dags dato 28 personer på lønningslisten. Selskapet ble stiftet i 2008 da eierne så muligheten til å levere og vinne et anbud for RFD. Anbudet ble vunnet og så var de i gang! Områdene det satses på er avfall og miljø, transport og logistikk.
- Selskapet er innovative og greier å tjene gode penger på håndtering og gjenvinning av avfall. De ser stadig nye muligheter i markedet og viser at de har evnen til å omstille og tenke nytt. Selskapet drev i flere år Svelvik Gjenvinningsstasjon og har nå ansvar og tilsyn av over 160 returpunkter på østlandet. De drifter i tillegg Norges største renovasjonslager.
- Selskapet har også utplassert en rekke tekstilbeholdere for innlevering av klær. Dette er i samarbeid med lag og foreninger i hele Norge. Dette gir kjærkommen inntekt for mange idrettslag og foreninger, og klærne havner der hvor velstanden ikke er så stor som i Norge, bla. Polen.
- Siste tilskudd på stammen er Gammelt til Nytt i lokalene til Juve Næringspark. Dette konseptet består av gavebutikk, bruktbutikk, antikvitetshandler. Etter to-tre ukers drift har Gammelt til Nytt nå over 1500 likes på Facebook! Noe som sier alt om interessen!
- Fremover så kommer virksomheten også til å omfatte utplassering av 78000 glassbeholdere til private husholdninger. Dette krever stor lagerplass, og selskapet har leid det grønne lageret til Maur for en treårsperiode. Denne virksomheten alene kan generere opptil 25 arbeidsplasser i perioder. Noe vi hilser velkommen her i Svelvik.
- Med andre ord så har selskapet flere ben å stå på og når de i tillegg er sertifisert Miljøfyrtårn bedrift og i 2012 ble kåret til Gasellebedrift så er det en glede å dele ut en fortjent næringslivspris til Hofmann Renotec AS, sluttet Lislelid før han overrakte et vakkert litografi til to av tre som står for den daglige driften, nemlig pappa Trond og sønnen Erik Hofmann. (Unn Kristin kunne ikke være til stede ved denne anledningen).
Næringsprisen 2013 til Hofmann Renotec
Artikkelen er over 9 år gammel