– Jeg er vel i utgangspunktet ikke en som er glad i å ringe og spørre om penger, men i denne sammenhengen er det en takknemlig oppgave, sier ordfører og general for TV-aksjonen i Svelvik, Andreas Muri.

Sammen med sogneprest Annette Stenseng brukte han to timer av torsdagen til å ringe rundt til næringslivet i Svelvik og be om bidrag til årets TV-aksjon.

Og det viser seg at det lokale næringslivet er i det gavmilde hjørnet i år. I skrivende stund har 19 bedrifter valgt å gi, og til sammen resulterer dette i 54.955 klirrende kroner i kassa.

Stoppet opp i fjor

Dette er godt over fire ganger så mye som i fjor. Da ble det iverksatt en giverstafett, hvor stafettpinnen skulle gis videre fra bedrift til bedrift. Dette var ikke særlig vellykket, og pinnen stoppet etter fem passeringer.

– Det var nok en vanskeligere måte å gjøre det på, fordi da var det opp til hver enkelt bedrift. Det stoppet opp. Jeg vet ikke helt hva som var årsaken, men det kan hende det ble litt dårlig tid. Nå fikk alle heller en telefon direkte, forteller leder hos Frivilligsentralen, Heidi Smedsrud Hansen, som sammen med Tone Mette Blaalid utgjorde en funksjonærrolle under gårsdagens ringedugnad.

– Vi hadde det veldig gøy, og satt og «puncha» inn. Vi visste at mange kommuner har gjort dette med stort hell, og nå som vi gjør dette for siste gang med Svelvik som egen kommune i Vestfold, vil vi gjøre det skikkelig bra, sier hun.

– Noen sier nei

Om det hadde en effekt at det var selveste ordfører Andreas Muri og sogneprest Annette Stenseng som ringte bedriftene vites ikke, men begge to sitter igjen med en god følelse etter ringerunden.

– Det var en fryd, og vi så grafen sprette opp. Jeg tror folk synes dette er en viktig sak. Det er en lett forståelig innsamling i år, sier Stenseng.

Pengene som samles inn skal gå til organisasjonen Care, og flere tiltak for kvinner, som å gi opplæring i å starte egen bedrift, få egen inntekt, opplæring i seksuell helse og mødrehelse og opplæring i politisk lederskap blant annet.

Selv om mange sa ja til å bidra, var det også noen som ikke hadde anledning.

– Noen sier nei, og det er jo slik at ikke alle bedrifter går like bra hele tiden. Jeg har stor forståelse for bedrifter som sliter litt med økonomien, og derfor ikke har mulighet til å gi penger, sier Muri.


Trenger flere bøssebærere

I skrivende stund har det totalt kommet inn over 70.000 kroner i Svelvik, ifølge TV-aksjonens nettsider, som stadig er under oppdatering. Dette inkluderer kommunens vedtatte bidrag, samt resultatet av vaffeltirsdagene komiteen dro i gang for en stund siden. Til sammen har de tjent 1245 kroner på å selge vafler på ByLab.

– Det ser bra ut, men vi mangler resultatet fra bøssebærerne som skal gå på søndag. Dersom vi får inn like mye fra bøssebærerne som i fjor, vil Svelvik komme bedre ut av TV-aksjonen enn tidligere, forteller Hansen hos Frivilligsentralen.

Men, komiteen blir «bitte litt» nervøse når de ser hvor mange som har forhåndsmeldt seg til å banke på dører søndag.

– Det er ikke veldig mange som har meldt seg, men sånn har det jo vært før og. Det er gjerne flere som møter opp på selve dagen, så jeg håper vi får fylt alle rodene, sier Hansen.

Og det er verken for sent å gi, eller å melde seg som bøssebærer, ønsker både Muri og Hansen å understreke.

TV-aksjonen NRK

  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning
  • 7000 frivillige over hele landet organiserer innsamlingen gjennom 600 kommune- og bydelskomiteer
  • 100 000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974 og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker
  • Et eget innsamlingsråd, oppnevnt av NRKs styre, mottar og vurderer søknadene fra de som ønsker å bli tildelt NRKs TV-aksjon Kringkastingssjefen, NRKs øverste leder, tar den endelige beslutningen om hvem som tildeles TV-aksjonen. Innsamlingsrådet har også en viktig oppgave med å påse hvordan pengene brukes.

Kilde: Blimed.no