Den store hjørnesteinsbedriften Norgips kunne altså skilte med en økning i resultat på over 150 prosent i 2021 fra året før. Det tror fabrikksjefen det er flere grunner til.

– Vi opplevde veldig høy etterspørsel og et godt marked, med mange som pusset opp, etterdønninger etter korona og generell prisvekst på byggevarer, forklarer Nyberg.

Når koronaviruset herjet, var det mange som var på hjemmekontor. Nyberg presiserer viktigheten av valgfrihet i denne perioden.

– Jeg tror man får mer ut av mennesker om de har en viss frihet, så vi var veldig fleksible på dette med hjemmekontor. De ansatte fikk velge litt selv fra en tre dager hjemme og to på kontoret-løsning.

Lønnsomt

Kontorvirksomheten var dog ikke den eneste delen av driften som lot seg påvirke av de endrede omstendighetene.

– Vi kjører jo maskinene 24/7, men mellom hvert skift hadde vi fått inn en gjeng som vaska ned hele fabrikken, utover å ha kjøpt antibac for, ja - mye penger, ler Nyberg.

Det skulle vise seg lønnsomt for Svelvik-bedriften.

– Det var ikke før etter de knipset med fingrene og sa pandemien var over at vi fikk våre første tilfeller, forteller fabrikksjefen.

– For billig

I spørsmål om fremtidsutsikter, er det ett ord som går igjen, ifølge Nyberg.

– Bærekraft. En kan omtrent ikke si en setning uten å si bærekraft. Det har vi tatt tak i, blant annet på resirkulerings- og på transportfronten.

– Vi økte bruken av resirkulert materiale fra 10 til 20 prosent fra 2020 til 2021 og frakten på jernbane gikk fra åtte prosent i fjor til forhåpentligvis femten prosent neste år, legger han til.

Han mener at ett spesielt grep må gjøres for å øke resirkuleringen i norsk industri.

– Det er for billig å deponere per i dag. Om dette blir dyrere, får bedrifter et større insentiv om å bruke gammelt materiale på nytt.

– Mer sexy enn man tror

Avslutningsvis oppsummerer Nyberg hvordan det gikk til at alt gikk så bra det siste året.

– Vi har utnyttet situasjonen på en god måte. Både administrasjonen, samarbeidspartnere og ikke minst alle som jobber på fabrikken har hatt en voldsom stå-på-vilje og har blant annet jobbet alle røde dager, sier han.

– Jeg har vært i Norgips i tre og et halvt år og det er sjeldent å se at arbeidsplassen betyr så mye for folk. Du klarer ikke å doble fortjenesten om folk ikke er fornøyd og vi er flinke til å feire ved enhver anledning hvor det er noe å feire.

– Gipsplater er mer sexy enn man tror, ler Nyberg.