(Drammens Tidende)

NORGE: Den svenske møbelkjeden Ikea er nok en gang blitt misbrukt i et svindelforsøk på internett. I løpet av de siste ukene har flere tusen personer fått tilsendt e-poster hvor de blir lovet gavekort på flere tusen kroner.

«For å feire åpningen av vår nye butikk i Oslo, har vi valgt ut 10.000 tilfeldige personer som mottar gavekort til en verdi av 2.000 kroner hver», heter det i e-posten. Det tilsvarer gavekort for til sammen 20 millioner kroner.

– Slett e-postene

Videre bes det om at mottakeren legger inn sine leveringsopplysninger. Det må du for all del ikke gjøre, sier Kristian Willanger. Han er fungerende kommunikasjonssjef i Ikea.

– Vår klare oppfordring til alle våre kunder er å ikke åpne, men å slette disse e-postene, og vise sunn skepsis til ting som virker for godt til å være sant. For som kjent er det ofte det, sier Willanger.

Han sier det er et konstant problem at de blir misbrukt av svindlere på internett.

– Vi er lei oss for at misbruk av vår merkevare og kunders tillit går utover enkeltpersoner, sier kommunikasjonssjefen.

Slik avslører du svindlerne

  • Seriøse selskaper vil aldri be deg om å oppgi kredittkortnummer, pinkoder, bankkontonummer, brukernavn eller passord i en e-post.
  • Store selskaper bruker ikke Hotmail, Yahoo, Gmail eller andre nettbaserte e-postadresser.
  • For å få tak i opplysningene dine vil e-posten ofte prøve å få deg til å trykke på en lenke. Disse lenkene sender deg i realiteten til svindlerens nettside.
  • Dersom du er i tvil kan du ta kontakt med selskapet som angivelig har sendt e-posten.