Foreviget hele Norges healer

BETYDD MYE FOR MANGE: Joralf Gjerstad foreviget av Marit Wiklund har gjort en forskjell i livet til mange.

BETYDD MYE FOR MANGE: Joralf Gjerstad foreviget av Marit Wiklund har gjort en forskjell i livet til mange.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Marit Wiklund har i hele sommer jobbet med å forevige Joralf Gjerstad, bedre kjent som "Snåsamannen" sitt kjente ansikt.

DEL

- Jeg så Joralf Gjerstad på en nyhetssending i forbindelse med bokutgivelsen til Ingar Sletten Kolloen, og tenkte at det ansiktet har et så nydelig uttrykk og vakkert hode, at han må jeg bare lage en byste av, forteller Marit Wiklund.

JORDNÆR

Tanken var sådd og i forbindelse med en utstilling Wiklund hadde i Steinkjer, ga hun uttrykk for sin idé til gallerieieren. Han fikk telefonnummeret til Wiklund, som han overleverte til Gjerstad sammen med hennes ønske, og Gjerstad ble beæret over hennes ønske om å forevige han. Så i løpet av noen hektiske sommeruker ble det hele satt i gang, forteller Wiklund.
- Jeg fikk en god dialog med Snåsa hotell, hvor jeg fikk lov å etablere et midletidig verksted, inne på et konferanserom. Så i løpet av den første uken i august satt jeg og Joralf Gjerstad oss ned og laget en modell. Mitt inntrykk av mannen er at han er jordnær og reflektert, han nevnte ikke én gang sine helbredende evner og det var ikke snakk om selvskryt. Selv om han kunne ha fortalt om hundrevis av mennesker han har hjulpet gjennom årene, forteller Wiklund med en stemme som bærer preg av respekt for hans virke og levesett.
Hans kone Signe Gjerstad, er av samme kaliber som mannen forteller Wiklund.
- Hun viser en utrolig tålmodighet og forståelse for sin manns popularitet og står ved hans side. Hun har jo hatt hundrevis av besøkende på døra daglig.
Bysten av Gjerstad blir stående på Snåsa hotell for de som vil ta en tur og se på den.

KJENT FJES

Snåsamannen har et kjent ansikt fikk Wiklund erfare i sommer.
- Jeg hadde en ung gutt på besøk, som skulle jobbe med litt leire. Han fikk se alle bystene inne i arbeidstrommet mitt, der sto da Gjerstad ved siden av Edvard Grieg. - Jeg spurte han om han visste hvem Grieg var, men nei det visste han ikke, men at Snåsamannen sto ved siden av, ja det visste han!
- Jeg fortalte den historien til Gjerstad mens vi jobbet sammen, noe som fikk latteren til å flomme hos han.

MINNER PÅ BARNAS
LEIREFIGURER

Bedre sent en aldri, er Wiklund oppfordring til foreldre som ikke har vært og hentet barnas leirearbeider på de forskjellige arrangementer på Fossekleiva.
- Jeg har ikke hjerte til å kaste noen av arbeidene, men nå begynner det å bli plassmangel hos meg, så det hadde vært fint om noe av det ble hentet smiler Wiklund.

MARIT WIKLUND

Billedhogger og tegner født 8 oktober 1945 i Trondheim
Utdannelse: Trondheims Yrkesskole, reklamelinjen 1962 - 65. Kveldskurs i modellering hos Sivert Donali og Edith Aas 1963 - 65. Kurs hos Ellen Elster Christensen, Oslo, 1966. Statens kunstakademi un-der prof. Per Palle Storm 1966 - 69. Mesteratelier i Billedhoggerhuset 69 - 70
Studiereiser: Paris og Roma 1967. Berlin og Paris 1972. Kina 1978. Diverse reiser i Europa i årenes løp.
Hennes verker kan beskues hos : Nasjonalgalleriet, Trøndelag Faste Galleri, Ringve Museum, Riksgalleriet, Oslo kommunes Kunstsamlinger, Norsk Kulturråd, Landsforeningen Kunst i skolen, og selvfølgelig Fossekleiva.


Artikkeltags