Årets TV-aksjon nærmer seg, og bøssebærere er ønsket.

– Årets innsamling går til UNICEF som er FNs barnefond med fokus på landene Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan. Meningen er å sikre skolegang for barn som er utsatt for krig og konflikt. Skolegang er grunnleggende for å få et samfunn til fungere. Desto flere som vokser opp uten skolegang, desto verre blir det, og det tar mange år å rette opp for de nasjoner som rammes, forklarer Andreas Muri ordfører og leder for innsamlingskomiteen.

LES OGSÅ: Svelviks egen Cecilie Schilling kommer til årets Figur i Fossekleiva med Katharinas stemmer

Bli med

– Jeg håper jo at det er mange som stiller opp den 22. oktober som bøssebærere, vi trenger rundt 70 frivillige for å fylle alle roder. Det er oppmøte klokka 15 på rådhuset, sier Muri.

TV-aksjonen på NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning, og har vært arrangert siden 1974 og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. 100.000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører.

– Vil du bidra kan du bruke nettsiden Blimed.no for å registrere deg som bøssebærer sier Bente Andresen.

– Vi i Kiwanis Svelvik stiller opp. Kiwanis har en samarbeidsavtale med UNICEF, så da var det naturlig for oss å bistå. Det er jo nettopp det å hjelpe vanskeligstilte barn som er noe av det vi i Kiwanis jobber mest med. Så rundt i landet bidrar vi på forskjellige måter. Fra bøssebærere til rode-ledere og sjåfører for bøssebærere, sier Arne Ødegården i Svelvik Kiwanis.

Sikre skolegang

 

I Syria er halvparten av syriske barn på flukt fra krigens grusomheter. Flesteparten er på flukt inne i Syria. Rundt to millioner barn står helt uten skolegang.

Colombia har vært preget av borgerkrig og interne konflikter i mer enn 50 år. I dag har en av fem unge i Colombia verken jobb eller skoletilbud.

Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013. 51 prosent av barn i skolealder får ikke utdanning, og Sør-Sudan har med det verdens høyeste andel barn som ikke får gå på skole.

Nord i Mali står mer enn 300 000 barn mellom 7 og 15 år uten skolegang. Mer enn 360 skoler i det nordlige Mali er stengt, og vold fra væpnede grupper har ført til mangel på lærere.

Pakistan er landet med høyest andel barn utenfor skolen i Sør-Asia. Nær halvparten av barn i skolealder står uten et utdanningstilbud. For jenter er tallet 60 prosent.

Kilde: UNICEF.