Sykdommen smitter veldig lett - barn under to år er mest sårbare

OMGANGSSYKE: November og desember er sykdomstoppen.

OMGANGSSYKE: November og desember er sykdomstoppen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Drammens Tidende) Nå herjer omgangssyken.

Vi er inne i høysesongen for norovirus, som er en av de vanligste årsakene til omgangssyke - eller spysjuke.

I Norge er sykdomstoppen i november-desember. Symptomer på noroviruset er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og vannaktig diaré. I tillegg opplever mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine. Symptomene varer fra ett til tre døgn.

Det finnes ingen behandling mot omgangssyke, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner.

Ifølge FHI er barn under to år mest sårbare for væsketap som følge av oppkast og diaré. Derfor vil noen trenge behandling hos lege eller på sykehus. Kommer behandlingen i gang for sent, kan infeksjonen være dødelig, men dette forekommer svært sjelden i vår del av verden

– Dersom barnet ditt får omgangssyken, er det viktigste at du sørger for at barnet får i seg nok drikke og næring. Det er viktig å forhindre uttørring, sier overlege Siri Hauge i smitteverndivisjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Familieverden.

Hun oppfordrer folk som er usikker til å kontakte lege.

– Hos de aller fleste vil omgangssyken gå over av seg selv i løpet av et par dager. Men du må også vurdere ut fra barnets alder. Jo yngre barna er, jo mindre skal det til for at du bør kontakte lege. Har du for eksempel et barn under seks måneder med feber, skal du alltid kontakte lege, påpeker Hauge.

Folkehelseinstituttet kan noen enkle råd kanskje redde deg fra smitte. Og ett av dem har du sikker hørt før: Vask hendene!

Norovirus er svært smittsomt. De syke er mest smittsomme mens de kaster opp og har diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomer starter og et par dager etter at symptomer har opphørt. Ved omgangssyke forårsaket av norovirus anbefales vask av hender med såpe og rennende vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

FHI anbefaler ved rengjøring av overflater tilsølt med oppkast eller avføring, at overflatene dekkes og tørkes opp, gjerne med oppsugningspapir. Av de vanligst brukte rengjøringsmidler i hjemmet kan klorin brukes. Følg brukskonsentrasjonen som står på flasken (1 dl klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Dersom toalett, dørhåndtak, vask og andre berøringspunkter er tilsølt, kan de også tørkes over med samme blanding.

Artikkeltags