Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

VAKSINE: Avdelingsleder Svelvik helsestasjon, Kjersti Engløk.

VAKSINE: Avdelingsleder Svelvik helsestasjon, Kjersti Engløk. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alle kvinner født 1991 og senere får fra november 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine).

DEL

Alle kvinner født 1991 og senere får fra november 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine). Vaksinen anbefales til unge kvinner fordi den forebygger livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

LES OGSÅ: God utvikling!

HVP-infeksjon

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt. 

LES OGSÅ: Berger IL i rute til sesongstart

Tilbudet varer i to år

–   Jenter født i 1997 og senere har fått tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det er derfor gledelig at flere unge kvinner nå får dette tilbudet, sier Kjersti Engløk, avdelingsleder, ved Svelvik helsestasjon.

Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra november 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6–12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018. Unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen ved å henvende seg til Svelvik helsestasjon.

LES OGSÅ: Digital møteplass – på Berger

Artikkeltags