Allerede på torsdag 28. juni begynner gatekunstner Rita Rohdin Nyhuus å jobbe med gatekunsten i Svelvik. Det er den store gavlveggen hos Svelvik produkter og den lille gavlveggen på huset ved det gamle ferjeleiet (Storgaten 55) som skal bli til to kunstverk. Disse veggene er godt synlige fra sjøen, og motivene som skal pryde veggene er inspirert av sjøen og det maritime.

– Kunsten på Storgaten 55 vil vekke oppmerksomhet i nærheten av nåværende gjestebryggen hvor man kan legge til med båt og besøke sentrum. I tillegg er kommunen i gang med planlegging av gjestebrygger fra Dampskipskaia og til Doktorparken, sier Helene Fjellberg hos Svelvik kommune.

Hun forteller at prosjektet er en videreføring av Oppgaveutvalget «Svelvik2020» sitt ønske om å synliggjøre og profilere Svelvik fra blant annet sjøveien. Kommuen betaler 120.000 kroner for de to kunstverkene.

– Vi skal bygge videre på Svelviks identitet og skape et landemerke for folk som kommer sjøveien.

Kunstformen «street art» kan utføres med mange ulike teknikker, og ofte blir stensiler eller sjablonger brukt. Denne formen for gatekunst er ikke det samme som graffiti. Kunstformen startet på 1980-tallet i New York og har bredt seg over hele verden. Den har blitt mer og mer akseptert som kunstuttrykk og mange byer satser på gatekunst for å skape uterom med opplevelser.

LES OGSÅ: Fossekleiva får én million fra Kulturrådet

Tenkt på det lenge

Hvilke motiver som kommer på veggene er foreløpig hemmelig, men førstkommende lørdag 12.00 blir det avduking av gatekunsten ved Svelvik Produkter.

Fjellberg forteller at Svelvik Produkter har vært svært imøtekommende til å samarbeide om prosjektet, og har blant annet bidratt med å male den store veggen for å klargjøre den til gatekunsten.  

I dag er det en svart og massiv vegg som lyser mot dem som tar vannveien forbi Svelvik Produkter. Daglig leder hos Svelvik Produkter, Gunnar Helgerud, har hatt lyst til at gatekunst skulle pryde veggen i mange år.

– For ti år siden søkte en gatekunstner i Drammen etter store vegger. Vi meldte oss på, men fikk tilbakemelding på at det lå for langt unna.

En av få kvinnelige

Rita Rohdin Nyhuus er en av få kvinnelige gatekunstnere i Norge, bosatt i Åros og driver i tillegg utstrakt kulturvirksomhet, blant annet er hun en av grunnleggerne av Factory Light Festival i Slemmestad.

Hun har markert seg innen gatekunstfeltet både som teoretiker og kunstner. Hun utga sin masteravhandling Street Art–Inside Out i 2005, som var det første forskningsarbeidet gjort på emnet i Norge. Nyhuus har spesialisert seg innen teknikken sjablong-graffiti og har vært aktiv med dette siden 2003. Med seg på laget har hun sin partner Lillian Støa. Hun har studert kunstfotografi, noe som er bakgrunnen for at hun havnet i gatekunstens verden.

I 2009 etablerte de sammen FRØ production og har siden det hatt store utsmykkingsoppdrag og workshops. Frø sine kunstverk skapes rett på veggen som regel i et utendørs landskap som de speiler i elementene de bruker. Skarpe farger som signalblått, oransje og sterk magenta går igjen. Det er en tradisjon i både gatekunst og graffiti med sterke farger. Til dels for å synes, til dels for å skille seg ut i gatenes mere konservative fargekart, til dels for å speile det opprørske elementet som både graffiti og gatekunst startet med.

De har kunder som Statoil, Popsenteret i Oslo, finn.no og Telenor.